Analoge televisie sterft langzaam aan uit. Via de ether wordt er in Vlaanderen en Nederland zelfs helemaal geen analoog signaal meer uitgestuurd. Kijk je nog analoog via kabeldistributie, dan hoef je je niet onmiddellijk zorgen te maken. Dat medium zal ongetwijfeld nog wel enkele jaren verder blijven bestaan. Overschakelen naar digitale televisie is op termijn echter onvermijdelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar de meeste daarvan zijn betalend.

Gratis kijken
Toch zijn er ook twee gratis vormen van digitale tv beschikbaar. In de eerste plaats denken we dan aan DVB-T: digitale uitzendingen via de ether. Bijna elke nieuwe flatscreen-tv heeft een ingebouwde DVB-T-tuner aan boord, dus het volstaat om een dakantenne of binnenhuisantenne te plaatsen om van het aanbod te genieten.

In Vlaanderen gaat het weliswaar om een beperkt aantal zenders (één, Canvas/Ketnet en Canvas+), en wie aan de taalgrens woont kan eventueel ook de zenders van de RTBF oppikken. Ook in Nederland kan je een aantal zenders gratis ontvangen via DVB-T. Als je ontvangst hebt is de kwaliteit erg goed; dat is één van de duidelijke voordelen van digitaal kijken. Jammer genoeg is de dekking niet overal even goed, zeker niet als je met een kleine binnenhuisantenne wil werken. In dat geval krijg je helemaal geen beeld te zien.

Wie in Vlaanderen woont en geabonneerd is op het analoge kabelaanbod van Telenet, kan echter ook een aantal digitale kanalen bekijken. Dat kan zelfs volledig gratis – of beter gezegd: zonder meerkost ten opzichte van je bestaande kabelabonnement – en zonder settopbox bij je tv. De enige vereiste is een modern televisietoestel dat over een ingebouwde DVB-C-tuner beschikt.

Wij tonen in deze workshop hoe je de tuner van een Sony KDL-40W5500 correct instelt zodat je het volledige VRT-aanbod en een paar extra zenders digitaal kan bekijken, inclusief EPG (Elektronische ProgrammaGids). Als kers op de taart krijg je er ook nog enkele digitale radiokanalen bij. Omdat het signaal langs de kabeldistributie binnenkomt, is de ontvangst ook bijna gegarandeerd probleemloos.