Beeld

Workshop: Digitale tv zonder settopbox

Analoge televisie sterft langzaam aan uit. Via de ether wordt er in Vlaanderen en Nederland zelfs helemaal geen analoog signaal meer uitgestuurd. Kijk je nog analoog via kabeldistributie, dan hoef je je niet onmiddellijk zorgen te maken. Dat medium zal ongetwijfeld nog wel enkele jaren verder blijven bestaan. Overschakelen naar digitale televisie is op termijn echter onvermijdelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar de meeste daarvan zijn betalend.

Gratis kijken
Toch zijn er ook twee gratis vormen van digitale tv beschikbaar. In de eerste plaats denken we dan aan DVB-T: digitale uitzendingen via de ether. Bijna elke nieuwe flatscreen-tv heeft een ingebouwde DVB-T-tuner aan boord, dus het volstaat om een dakantenne of binnenhuisantenne te plaatsen om van het aanbod te genieten.

In Vlaanderen gaat het weliswaar om een beperkt aantal zenders (één, Canvas/Ketnet en Canvas+), en wie aan de taalgrens woont kan eventueel ook de zenders van de RTBF oppikken. Ook in Nederland kan je een aantal zenders gratis ontvangen via DVB-T. Als je ontvangst hebt is de kwaliteit erg goed; dat is één van de duidelijke voordelen van digitaal kijken. Jammer genoeg is de dekking niet overal even goed, zeker niet als je met een kleine binnenhuisantenne wil werken. In dat geval krijg je helemaal geen beeld te zien.

Wie in Vlaanderen woont en geabonneerd is op het analoge kabelaanbod van Telenet, kan echter ook een aantal digitale kanalen bekijken. Dat kan zelfs volledig gratis – of beter gezegd: zonder meerkost ten opzichte van je bestaande kabelabonnement – en zonder settopbox bij je tv. De enige vereiste is een modern televisietoestel dat over een ingebouwde DVB-C-tuner beschikt.

Wij tonen in deze workshop hoe je de tuner van een Sony KDL-40W5500 correct instelt zodat je het volledige VRT-aanbod en een paar extra zenders digitaal kan bekijken, inclusief EPG (Elektronische ProgrammaGids). Als kers op de taart krijg je er ook nog enkele digitale radiokanalen bij. Omdat het signaal langs de kabeldistributie binnenkomt, is de ontvangst ook bijna gegarandeerd probleemloos.

,

Surf naar de postcodetool van Telenet en vul links de naam van je gemeente of je postcode in. Selecteer daarna ‘Technisch’ en noteer de gegevens voor de ‘HD Digibox/Digicorder’.

De ‘frequentie’ is aangeduid in MHz; om die om te zetten naar kHz zet je er gewoon drie nullen achter.

,

Open het menu en ga naar ‘Instellingen’, ‘Digitaal Set-up’. Kies daar voor ‘Digitaal Afstemmingen’, ‘Digitaal Automatische Afstelling’. Bij televisie-aansluiting selecteer je ‘Kabel’, in het volgende scherm ‘Snelscan’.

Vul hier de getallen in die je in de eerste stap genoteerd hebt en start het opzoeken van de zenders.

,

Bij de meeste zenders is het signaal versleuteld, maar alle VRT-zenders – inclusief de HD- en ‘+’-versies – kan je gewoon bekijken zonder settopbox. Ook Cartoon Network/TCM, Actua TV, TV5 Monde, CNBC, CNN, Arte, TVE en BBC World ontvangen we gratis bij deze test.

Zet deze digitale zenders in een ‘Favorieten’-lijst zodat je ze snel kan selecteren.

,

Handig is dat je nu ook de EPG van al deze kanalen kan bekijken. Druk op de ‘Guide’-toets van de afstandsbediening en je ziet wat er de komende uren en dagen te beleven valt.

Door op de blauwe toets te drukken, selecteer je welke lijst van kanalen je te zien krijgt.

,

De EPG beperkt zich niet tot onversleutelde kanalen. Wanneer de EPG zichtbaar is, selecteer je met de blauwe knop ‘Alle Categorieën’ en je ziet de gids voor alle kanalen.

Maak een categorie ‘Favorieten’ van alle kanalen waarvan je in één oogopslag de programmering wil bekijken.

,

Er zit ook digitale radio op de kabel. Selecteer in de gids de categorie ‘Radio’ en je ziet alle beschikbare radiostations. In onze test vonden we die op de kanalen 600 en hoger.

De VRT-kanalen zijn gratis beschikbaar, inclusief de versies die enkel muziek geven zoals Klara Continuo en MNM Hits.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.