Je dvd-collectie kopiëren naar een harde schijf biedt zo z’n voordelen. Niet alleen kan je al je dvd’s in een kast opbergen, ook het gevaar voor bekraste en onleesbare schijfjes verdwijnt. Met mediaspelers zoals Boxee, XBMC, Moovida of Plex blader je bovendien op een gebruiksvriendelijke manier door je complete collectie films en tv-reeksen.

Het eindresultaat is dus erg aantrekkelijk, maar de weg er naartoe vereist wel wat werk. En daar blijft het niet bij: je moet het ook doordacht aanpakken. Misschien heb je in een eerder stadium je cd’s al omgezet naar digitale bestanden? Dan weet je meteen waar we naartoe willen.

Ook voor je films denk je op voorhand best goed na over de bibliotheek die je precies voor ogen hebt, inclusief alle gewenste toeters en bellen. Al je schijven kopiëren wil je echt geen twee keer doen. In een reeks van drie workshops tonen we hoe je van een dvd een perfect videobestand maakt.

Wat willen we bereiken?
We streven naar een videobestand dat goed gecomprimeerd is, zodat de vereiste opslagcapaciteit relatief beperkt blijft terwijl er toch geen merkbaar kwaliteitsverlies optreedt. Uiteraard gebruiken we daarvoor een moderne videocodec die heel wat efficiënter is dan het op dvd gebruikte mpeg-2.

Ook voor het geluid willen we zo weinig mogelijk compromissen sluiten: we zorgen ervoor dat de surroundsoundtrack beschikbaar blijft. En tot slot bekijken we de problematiek van ondertitels ook nog even van nabij.

Hoe werkt het?
Maar we beginnen bij het begin: de dvd kopiëren naar een computer, een proces dat ook bekendstaat als rippen. Tijdens het rippen verwijderen we de kopieerbeveiliging, een noodzaak aangezien het anders niet mogelijk is om de films naar een harde schijf weg te schrijven.

De software die we voor dat klusje gebruiken is DVDFab HD Decrypter, een softwarepakket dat je gratis kan downloaden en gebruiken. De geavanceerde opties zijn echter weggelegd voor de betalende versie ervan, al kan je ze wel dertig dagen lang gratis uitproberen. We komen daar op terug in ons stappenplan.

Met de gekopieerde bestanden die we naar de harde schijf wegschrijven, gaan we in de volgende workshops verder aan de slag om ze in een compacter formaat te gieten.

Het spreekt voor zich dat je alleen schijven die je zelf gekocht hebt naar de harde schijf van je computer mag kopiëren. Het auteursrecht voorziet immers dat je van een legaal gekocht werk één kopie mag maken voor thuisgebruik. Doe je dit met geleende schijven, dan begeef je je in de illegaliteit.