In de twee eerste delen van deze reeks bekeken we hoe we ingangen toewijzen aan een av-receiver en hoe we de luidsprekers correct kalibreren. Nu we de basisopstelling van onze av-receiver achter de rug hebben, kunnen we even tijd maken om de gevorderde instellingen te bekijken. Luidsprekers bi-ampen of muziek in twee kamers weergeven, bijvoorbeeld.


Bi-ampen
Av-receivers bieden in heel wat gevallen de mogelijkheid om luidsprekers te bi-ampen. Die term komt van bi-amplification en duidt op het gebruik van twee aparte versterkingskanalen per luidspreker. Daarbij worden enerzijds de drivers voor de hoge- en middentonen en anderzijds de drivers voor de lage tonen afzonderlijk aangestuurd door de versterker.

Niet alleen je av-receiver moet dit toelaten, ook je luidsprekers moeten geschikt zijn voor bi-amping. Dat kan je makkelijk nagaan door een blik te werpen op de aansluitingen achteraan je speakers. Zijn er vier in plaats van twee connectoren aanwezig op elke speaker, dan zijn je luidsprekers geschikt voor deze werkwijze.

Door te bi-ampen kan je de geluidskwaliteit verbeteren, al is die verbetering niet met alle luidsprekers en versterkers even duidelijk hoorbaar. Wil je het uitproberen, dan heb je alvast een extra set luidsprekerkabels nodig die van de av-receiver naar de luidsprekers vooraan leiden. In deze workshop tonen we hoe je alles aansluit.
 

Meer kamers, meer plezier
Misschien wil je ook wel van je muziekcollectie genieten in een andere kamer in huis? Dan komen av-receivers met multizone-mogelijkheden om de hoek kijken. De Onkyo TX-SR606 die we als voorbeeld gebruiken in deze reeks workshops, beschikt over voorzieningen voor zo’n tweede zone. Met die mogelijkheid kan je effectief in een andere kamer genieten van de analoge muziekbronnen die aangesloten zijn op je av-receiver. Digitale bronnen vallen echter uit de boot.

De Onkyo TX-SR606 biedt hierbij twee opties. In de eerste plaats kan je de luidsprekers voor de tweede zone rechtstreeks aansluiten op de luidsprekeruitgangen van de av-receiver. Dit noemen we een powered zone 2, wat betekent dat een versterkt signaal naar de andere ruimte gestuurd wordt zodat er geen extra versterker nodig is in die kamer. De tweede optie bestaat erin een stereo cinch-kabel aan te sluiten op de zone 2-lijnuitgang. Dan moet je in de tweede kamer natuurlijk wel beschikken over een versterker waarop je dit signaal kan aansluiten.