Projectoren worden met de dag goedkoper, maar de integratie van een projectiescherm in de woonkamer is niet altijd evident. Tenzij je een muur omtovert tot…

Toegegeven, er bestaan wel degelijk mooie projectieschermen die zich elektrisch laten oprollen na de voorstelling en daarna onzichtbaar verdwijnen in een nis in het plafond. Maar dat vraagt om slijpwerk in huis... In de meeste woonkamers wordt er alleen maar gedroomd van dit scenario en moet er geroeid worden met de riemen die er zijn.

Daarom zie je weleens films geprojecteerd worden op een witte muur. Op zich geen ramp, zeker niet als de projector slechts sporadisch uit de kast wordt gehaald, maar met enkele eenvoudige ingrepen kan het resultaat van projectie op de muur drastisch verbeterd worden.

Kant-en-klaar
Zo verhoogt een eenvoudige zwarte rand rondom het projectieoppervlak je kijkplezier al aanzienlijk, omdat het waargenomen contrast dan flink toeneemt. Ook een verf met een verhoogde reflectiewaarde kan een beter beeld opleveren. Die twee elementen zitten ook vervat in het Mighty Brighty doe-het-zelfpakket, een kant-en-klare kit waarmee je een muur omtovert tot een onopvallend projectieoppervlak.

Het complete pakket bestaat uit een magneetverf, een basisverf en een afwerkingsverf, verder nog een magneetstrip, een reeks verfrollers en afplaktape, en een zeer
gedetailleerde handleiding.

Daarmee gingen wij aan de slag, met het oog op een permanent aanwezig maar onzichtbaar projectiescherm in onze testruimte. Omdat de handige Harry van dienst er niet in geslaagd is ook foto’s te maken van het proces, illustreren we één en ander met enkele afbeeldingen uit de handleiding van Mighty Brighty.

Wat je hierna leest is slechts een erg beknopte weergave van de hele uitleg die je overigens ook kan vinden op de website van de fabrikant, inclusief een filmpje. Handen uit de mouwen!