Videostreaming zit in de lift, en niet zo’n beetje ook. En aangezien veel tv’s tegenwoordig over mogelijkheden beschikken om video’s te streamen zonder externe netwerkspeler, wordt het er alleen maar eenvoudiger op om beelden van je computer naar de televisie te sturen…

Steeds meer tv’s bieden internettoegang, waardoor je toepassingen als YouTube en Flickr rechtstreeks op het tv-scherm kan bekijken. Voor de internetverbinding gebruik je een netwerkkabel of een draadloos WiFi-signaal. In veel gevallen is het dan ook mogelijk om muziek, films en foto’s van je pc of harde schijf naar de tv te streamen.

De meerwaarde van een gecentraliseerde dvd- en Blu-ray-collectie op een harde schijf is duidelijk: het is gewoon handig om vanuit je luie zetel direct toegang te hebben tot je complete filmbibliotheek, zonder gehannes met zoekgeraakte schijfjes en dergelijke.

Er zijn netwerkspelers op de markt die speciaal voor videostreaming ontworpen zijn, maar het is natuurlijk praktischer, eenvoudiger en goedkoper als het gewoon met de tv zelf kan. Hou er wel rekening mee dat niet alle tv’s die over een LAN-poort en/of ingebouwde WiFi-antennes beschikken daadwerkelijk videostreaming ondersteunen.

Er bestaan bovendien heel wat verschillende digitale videoformaten. En uiteraard is niet elk toestel compatibel met al die indelingen.

In deze workshop gaan we aan de slag met een Philips Aurea 3 televisie. De filmbestanden die we hier gebruiken zijn opgeslagen op een Synology DS209+ NAS, die op een bekabeld netwerk aangesloten is. Maar welke toestellen je ook gebruikt, het werkingsprincipe blijft nagenoeg gelijk: tv aansluiten op je netwerk, vertellen waar het beeldmateriaal te vinden is en genieten maar!