Het is geen sinecure om manueel leuke afspeellijsten te maken. Met iTunes Genius wordt dat kinderspel, en ontdek je bovendien heel wat nieuwe muziek in je eigen bibliotheek.

Een grote muziekcollectie aanleggen gaat sneller dan je denkt, maar dat staat niet altijd garant voor meer luisterplezier. Je kan natuurlijk op je iPod de ‘shuffle’-functie activeren, op ‘play’ drukken en dan het beste hopen. Met een gevarieerde muziekbibliotheek staan je dan wel wat wilde overgangen te wachten. Zit je net rustig in de wagen naar Tschaikovsky te luisteren en beslist je iPod om je meteen maar Iron Maiden voor te schotelen als volgende artiest... Nee, ideaal is het niet.

Je neemt je dan voor om thuis wat afspeellijsten te maken. Maar tenzij je heel je bibliotheek erg goed kent, is het bij elkaar puzzelen van een leuke lijst niet zo evident. Wie niet meteen over de archiefkennis van een ervaren DJ beschikt, beperkt zich meestal tot een klein deeltje van zijn bibliotheek.

Wie iTunes gebruikt als mediabibliotheek beschikt echter over een eenvoudige oplossing voor dat probleem. Met de ‘Genius’-functie kan je met enkele clicks samenhangende afspeellijsten en mixes maken die bovendien uit heel je bibliotheek muziek putten. Zo kom je echt verborgen pareltjes tegen.

Het principe is heel eenvoudig. Om te beginnen moet je beschikken over een iTunes-account. Genius verzamelt immers informatie van alle gebruikers om te bepalen welke muziek bij elkaar past. De resultaten worden dus beter naargelang er meer mensen gebruik van maken.

Zodra Genius geactiveerd is, kan je eender welke song selecteren en een afspeellijst vragen die gebaseerd is op de muziekstijl van die song. Hoe groter je bibliotheek, hoe beter de resultaten worden. Zo mogelijk nog eenvoudiger zijn de ‘Genius Mixes’.

iTunes analyseert dan je volledige bibliotheek en verstuurt die informatie naar Apple. Op basis van je muziekcollectie krijg je dan tot 12 ‘mixes’ voorgeschoteld. Die beschouw je best als een soort online radiostation dat een gekend genre speelt. Je kan niet zien welke nummers erin zitten en je kan de mix niet aanpassen, maar je kan wel naar het volgende of vorige nummer zappen.

In onze bibliotheek leidt dat tot resultaten zoals ‘Alternatieve pop/rock mix’ en ‘Techno/house mix’. Genius Mixes kan je enkel synchroniseren op een iPhone, iPod Touch, iPod Nano (vanaf de vijfde generatie), of de iPod classic 160 GB (versie najaar 2009). Hou er wel rekening mee dat ze behoorlijk groot kunnen zijn.