Mediastreamers komen als geroepen wanneer je films, foto’s en muziek van je computer naar de huiskamer wil halen. Maar de mogelijkheden van een echte Home Theater PC – of kortweg HTPC – bieden ze natuurlijk niet.
 

Een computer op de televisie aansluiten is niet moeilijk, maar de machine ook makkelijk bedienbaar houden vanuit je luie zetel is een ander paar mouwen.

Met een zogenaamde 10-feet interface fiets je om dat probleem heen. Zoals de naam al aangeeft is zo’n interface bedoeld om de bedieningsopties van je computer duidelijk te presenteren als je op een grotere afstand van het scherm zit, met een aangepaste navigatie en een grafisch aantrekkelijke omgeving.

Windows Media Center – meestal een standaardonderdeel van de Windows-installatie op je computer – is zo’n interface, maar bleef relatief onsuccesvol naast nieuwere namen zoals XBMC en het afgeleide Boxee.

Die gratis programma’s leveren bovendien heel wat interessante functies, zoals rechtstreekse toegang tot websites met een uitgebreid videoaanbod, een ruime ondersteuning van bestandsformaten en ondertitels, de mogelijkheid om ondertitels en soundtracks te synchroniseren met videobeelden, enzovoort. En ook de interface mag gezien worden.
 


Een nieuwe ster aan het firmament

Toch is er nog ruimte voor een extra speler op het Windows-platform. Moovida – een relatief jonge naam – ontdekten we pas op CES 2011 in Las Vegas, maar we waren meteen gecharmeerd door de prachtige interface waarmee je op televisie door je filmcollectie bladert.

Die leunt dicht aan bij de manier waarop je door een ‘tastbare’ collectie videofilms bladert. Van alle films krijg je een mooie coverfoto te zien. Lijkt het je wat, dan klik je de foto even aan en onmiddellijk verschijnt er een preview en extra informatie, zoals een korte samenvatting.

Maar ook onder die eerste laag blijken een aantal interessante mogelijkheden verstopt te zitten, zoals een functie waarmee je volautomatisch volledige dvd's naar je harde schijf ript. Die worden dan als ISO-bestand bewaard, zodat alle functionaliteit van je schijfjes behouden blijft.

In FWD Magazine 36 (in de kiosk vanaf 10 mei) vergelijken we Moovida in detail met XBMC. Hoe je Moovida in gebruik neemt, tonen we alvast in deze workshop. We gaan ook in op een aantal handige ingebakken extra’s, zoals het rippen van volledige dvd’s naar je computer.