Redactie

Workshop: Moovida mediacenter-software

Mediastreamers komen als geroepen wanneer je films, foto’s en muziek van je computer naar de huiskamer wil halen. Maar de mogelijkheden van een echte Home Theater PC – of kortweg HTPC – bieden ze natuurlijk niet.
 

Een computer op de televisie aansluiten is niet moeilijk, maar de machine ook makkelijk bedienbaar houden vanuit je luie zetel is een ander paar mouwen.

Met een zogenaamde 10-feet interface fiets je om dat probleem heen. Zoals de naam al aangeeft is zo’n interface bedoeld om de bedieningsopties van je computer duidelijk te presenteren als je op een grotere afstand van het scherm zit, met een aangepaste navigatie en een grafisch aantrekkelijke omgeving.

Windows Media Center – meestal een standaardonderdeel van de Windows-installatie op je computer – is zo’n interface, maar bleef relatief onsuccesvol naast nieuwere namen zoals XBMC en het afgeleide Boxee.

Die gratis programma’s leveren bovendien heel wat interessante functies, zoals rechtstreekse toegang tot websites met een uitgebreid videoaanbod, een ruime ondersteuning van bestandsformaten en ondertitels, de mogelijkheid om ondertitels en soundtracks te synchroniseren met videobeelden, enzovoort. En ook de interface mag gezien worden.
 


Een nieuwe ster aan het firmament

Toch is er nog ruimte voor een extra speler op het Windows-platform. Moovida – een relatief jonge naam – ontdekten we pas op CES 2011 in Las Vegas, maar we waren meteen gecharmeerd door de prachtige interface waarmee je op televisie door je filmcollectie bladert.

Die leunt dicht aan bij de manier waarop je door een ‘tastbare’ collectie videofilms bladert. Van alle films krijg je een mooie coverfoto te zien. Lijkt het je wat, dan klik je de foto even aan en onmiddellijk verschijnt er een preview en extra informatie, zoals een korte samenvatting.

Maar ook onder die eerste laag blijken een aantal interessante mogelijkheden verstopt te zitten, zoals een functie waarmee je volautomatisch volledige dvd’s naar je harde schijf ript. Die worden dan als ISO-bestand bewaard, zodat alle functionaliteit van je schijfjes behouden blijft.

In FWD Magazine 36 (in de kiosk vanaf 10 mei) vergelijken we Moovida in detail met XBMC. Hoe je Moovida in gebruik neemt, tonen we alvast in deze workshop. We gaan ook in op een aantal handige ingebakken extra’s, zoals het rippen van volledige dvd’s naar je computer.
 

,

Surf naar www.moovida.com en klik op ‘Download Now’. Start de installatie, het e-mailadres dat je gevraagd wordt is volledig optioneel in te vullen en dient enkel voor een nieuwsbrief.

Op het laatste scherm moet je wel even opletten. Haal het vinkje weg bij ‘Register all media files with Moovida’. Doe je dat niet, dan wordt Moovida de standaard speler voor alle mediabestanden. Zodra je dan een film- of muziekbestand aanklikt start Moovida, en dat is in de meeste gebruiksscenario’s niet gewenst.

Zodra het programma opstart krijg je die vraag opnieuw: druk dan op ‘Cancel’.

Stap 1: Installeren

 

,

Onmiddellijk na de installatie krijg je de kans om media te importeren. Dat kan je later ook doen, selecteer dan in de menu’s ‘Media’ ->’Import Media’.

Nog beter is onmiddellijk de map aangeven waar je films staan. Selecteer het menu ‘Edit, -> Preferences’ en kies de tab ‘Source Specific’. Duid voor ‘Video’ aan welke folder al je films bevat. Moovida zal ook in alle onderliggende mappen zoeken.

Alle films komen binnen in de lijst ‘Uncategorized’. Selecteer ze allemaal (Ctrl-A), druk op de rechtermuistoets en kies ‘Automatic Identification’. Moovida probeert de bestanden te identificeren en haalt bijkomende informatie binnen via het internet. Afhankelijk van je bibliotheek kan dat wel even duren. Gooi dus best niet in één keer alles in het programma.

Experimenteer met een paar films of tv-series om te beginnen.

Tip: door een goede conventie te hanteren voor de bestandsnamen, vermijd je missers. Films benoem je best met de volledige titel, gevolgd door het jaartal (te vinden op imdb.com), bijvoorbeeld ‘The_Expendables_(2010).mkv’.

Voor TV-reeksen zijn er meer mogelijkheden. Probeer hier alvast duidelijk het seizoen en de episode in de titel te plaatsen, bijvoorbeeld ‘True_Blood_S01E14.avi’.

Stap 2: Media importeren

 

,

Na het importeren kijk je best je bibliotheek even na. Bij enkele films zal Moovida misschien een verkeerde keuze gemaakt hebben.

Alle bestanden die Moovida niet kon herkennen vind je door in de linkerkolom ‘Uncategorized’ aan te klikken. Die bestanden moet je manueel identificeren.

Klik met de rechtermuistoets op het bestand en selecteer ‘Manual Identification’. In het dialoogvenster dat volgt selecteer je of het een film of TV-reeks betreft, je typt de naam in van de film en klikt op ‘Find’. Selecteer het correcte resultaat en klaar!

Stap 3: Foute identificatie rechtzetten

 

,

Een leuk detail is dat je in veel gevallen ook kan kiezen tussen een aantal Cover Art-varianten. Af en toe toonde Moovida ons bijvoorbeeld een Italiaanse cover, maar dat is met enkele kliks rechtgezet.

Selecteer de film in kwestie. Bij de beschrijving vind je, onder de coverposter, wat informatie en een rating. Daaronder staat de tekst ‘Choose New Cover Art’ met links- en rechtspijltjes.

Klik op de pijltjes om nieuwe cover art te selecteren.

Stap 4: Cover Art varianten

 

,

Moovida helpt je ook om je dvd-bibliotheek op harde schijf te zetten. Zet de schijf in de lezer en Moovida probeert ze te identificeren. Klik vervolgens rechts bovenaan op ‘Backup DVD’. Moovida ript de volledige dvd naar je harde schijf onder de vorm van één groot ISO-bestand.

Dat bevat niet alleen de film, maar is een volwaardige, ongecomprimeerde kopie van de schijf, inclusief menu’s en extra’s. Die ISO’s zijn meestal tussen de 4 en 8 GB groot. Ze nemen dus heel wat opslagruimte in beslag, maar zijn wel ideaal als je ook de extra’s van een dvd wil bewaren.

Stap 5: dvd's rippen

 

,

Je bibliotheek is klaar. Start de ‘Immersed’-interface door links bovenaan op de knop ‘3D Immersed’ te drukken. Moovida presenteert dan alle films in ware videotheekstijl, als een muur van filmdoosjes. Je kan er vlot doorheen bladeren met de behulp van de pijltjestoetsen.

Selecteer een film door even op ‘Enter’ te drukken en je krijgt alle informatie: de cover, een samenvatting, crew en acteurs én een trailer. Net echt!

Stap 6 : De Immersed interface

 

,

Moovida haalt heel wat informatie binnen over elke film en gebruikt die ook nuttig. Druk even op de spatiebalk terwijl je in de ‘3D Immersed’-interface bent en je kan films zoeken per genre, regisseur, jaar of acteur.

Erg handig als je even zin hebt om Bruce Willis aan het werk te zien, maar je niet meer weet welke films je allemaal hebt waarin hij meespeelt.

Stap 7: Met filters zoeken

 

,

Zodra je een film gekozen en gestart hebt, kan je eventueel nog een soundtrack of ondertitels selecteren. Jammer genoeg werkt dat voorlopig alleen voor ondertitels die in een mkv-bestand zitten. Externe ondertitels herkent de ‘Immersed’-speler nog niet.

Druk even op de spatiebalk om het menu op te roepen en selecteer met de pijltjes ‘Options’. Opgelet, voor ISO-bestanden (bijvoorbeeld de dvd’s die je ript met behulp van Moovida) werkt dit niet. Daar moet je de ondertitels en soundtrack selecteren via de ingebouwde menu’s van de dvd.

Stap 8: Afspelen

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.