Tegenwoordig is het geen overbodige luxe meer om een computernetwerk doorheen je hele huis te leggen. Bekabelde netwerken zijn sneller en stabieler dan een draadloze oplossing en bieden meer en meer mogelijkheden. Maar wist je dat je die kabels ook gemakkelijk zelf kan maken?

Steeds meer audio- en videoapparatuur maakt vandaag de dag gebruik van een computernetwerk. Zo’n netwerk duikt vaak op in draadloze vorm. Da’s handig omdat je geen kabels meer weg moet moffelen, maar helemaal bedrijfszeker zijn die draadloze oplossingen niet. Zeker als je ook videobeelden wil streamen via draadloze computernetwerken loopt het wel eens mis.

Bekabelde netwerken hebben minder moeite met het doorpompen van grote geluids- en videobestanden. Als je gaat klussen in je huis, dan heb je vaak de mogelijkheid om in één keer ook nieuwe kabels weg te werken. Achter de plinten van een nieuwe plankenvloer bijvoorbeeld, of bovenop een nieuw, vals plafond.

Grijp je kans
Gebruik die kans om je huiskamer, slaapkamer, terras en andere ruimtes te voorzien van netwerkbekabeling – vroeg of laat komt die zeker nog van pas. Het leuke is dat je netwerkkabels gemakkelijk zelf kan maken. Een minimum aan benodigdheden, wat tijd en deze workshop zijn alles wat je nodig hebt.

Je moet op voorhand wel bepalen waar je de netwerkbekabeling laat vertrekken én toekomen. In de meeste gevallen vertrekken alle netwerkkabels best vanuit één centrale plaats, waar bijvoorbeeld een router of muziekserver komt te staan.

Van daaruit trek je kabels naar de woonkamer, slaapkamer, het terras, enzovoort. Je kan beide uiteinden van die kabels voorzien van zogenaamde RJ45-stekkers, die je rechtstreeks in een netwerkpoortje van een router of een mediagateway plugt.

Het is echter handiger om in het centrale punt te werken met een zogenaamd patchpanel (verkrijgbaar in de computerhandel), en in de kamers zelf met een netwerkpoort (of netwerkstopcontact, de aansluiting waarop je de kabel inplugt).

Dan kan je later vanuit die punten apparatuur aansluiten met kortere netwerkkabels. Voor je aan deze workshop kan beginnen, moet je even langs de doe-het-zelfzaak voor een rol(letje) UTP-bekabeling van het type cat. 5e of 6, een doosje RJ45-stekkers én een krimptang die RJ45-stekkers kan samendrukken.