Met deel 1 en deel 2 van onze workshop achter de kiezen, beschik je intussen over geripte dvd-bestanden en een gecomprimeerde maar kwalitatief hoogwaardige versie van een film in een mkv-bestand. Het enige wat nu nog ontbreekt zijn ondertitels. De ondertitels op de dvd nemen we liever niet mee in ons videobestand. De reden daarvoor is eenvoudig: dvd-ondertitels gebruiken het ‘vobsub’-formaat; eigenlijk zijn het kleine beeldbestanden van eerder matige kwaliteit. Bovendien ondersteunen weinig mediaspelers ze.

Moderne ondertitelformaten zijn steevast tekstbestanden. Ze zijn compacter en de speler geeft ze veel mooier weer. Er zijn nogal wat verschillende formaten, maar voor onze doeleinden raden we het ‘subrip’- formaat aan – je herkent het aan de extensie ‘.srt’. Dit formaat geniet de breedste ondersteuning.

Hoe gebruik je dergelijke ondertitels? In deze workshop tonen we hoe je de ondertitels mee in het mkv-bestand stopt dat we in het vorige deel van deze reeks hebben aangemaakt. Download daarvoor mkvtoolnix en installeer die tool alvast.

Een alternatief is de losse ondertitel exact dezelfde naam te geven als het mkv-bestand. Heet je film-bestand dus ‘the_matrix_1999.mkv’, dan geef je het ondertitelbestand de naam ‘the_matrix_1999.srt’. Heel wat videospelers geven de ondertitel dan automatisch weer als je het in dezelfde map bewaart als het gelijknamige mkv-bestand.

Een ondertitel voor je film kan je zoeken op een aantal populaire websites: podnapisi.net, opensubtitles.org of ondertitel.com. Stel voor je zoekopdracht de gewenste taal in en zoek een resultaat dat uit één bestand bestaat, meestal gemarkeerd als ‘1 CD’. Versies met de ‘2 CD’ of ‘3 CD’ markering bestaan uit twee of drie bestanden en zijn onbruikbaar zonder verdere bewerking. 

Test uit of het bestand werkt. Bekijk een stukje vooraan en achteraan in de film. Als de dialogen op beide plaatsen kloppen, zit je goed en is je zoektocht ten einde.

Is er geen ondertitel te vinden, dan moet je hem zelf rippen op basis van de reeds geripte dvd-bestanden. Voor dat werkje gebruiken we SubRip (versie 1.50b4). SubRip mag dan wel erg oude software zijn (de laatste update dateert uit 2006) en de interface is geen toonbeeld van modern gebruiksgemak, maar het is nog steeds de snelste oplossing. De installatie is kinderlijk eenvoudig: unzippen naar de map van je keuze en je bent klaar.