Beeld

Workshop: Richt je eigen thuisbioscoop in

Wie zegt dat hij/zij over een home cinema beschikt, doelt daarmee meestal op een stapel av-apparatuur in combinatie met een tv of een projector. Maar met de term ’thuisbioscoop’, ‘home theater’ of ‘home cinema’ wordt eigenlijk de ruimte in je woning bedoeld waar je films bekijkt. Nu is het uiteraard niet noodzakelijk om zo’n ruimte in te richten in de typische home theater-stijl die je in glossy brochures ziet, maar prettig is het wél.

Wij kwamen in contact met een fabrikant – Home Cinema Modules – die kant-en-klare pakketten voor de betere thuisbioscoop levert. Daarmee tover je eender welke ruimte – vanaf een grootte van drie bij drie meter – om tot een home cinema in de ware zin van het woord. Toegegeven, goedkoop is zo’n ingreep bepaald niet – de prijzen beginnen bij 5.015 euro, exclusief montage – maar je kan de pijn wel verzachten door het pakket zelf te monteren.
 

Zoals je op de foto kan zien, bestaat zo’n pakket uit kolommen, koven en designpanelen, die zowel een esthetische als een akoestische functie hebben. De panelen zijn opgebouwd uit akoestische materialen en zijn afgedekt met een stof naar keuze. Bij de meer luxueuze versies – lees: met het prijskaartje van een gezinswagen – zijn ook lichtarmaturen, zoals spots en wandlampen, inbegrepen.

De Home Cinema Modules-pakketen komen in drie varianten: Media, Classic en Master. De Media is het instappakket en bestaat uit akoestische panelen, eventueel aangevuld met koven. De Classic is een meer uitgebreide versie, waarbij houten kolommen worden voorzien links en rechts van het projectiescherm.

De Master is het meest complete pakket, en combineert het voorgaande met houten kolommen aan de zijwanden. Leuk en aardig allemaal, maar hoe kan je zo’n pakket nu mooi passend integreren in je eigen ruimte? Kijk, dát is nu exact wat we hier uit de doeken doen…
 

,

Onze taak begint met een bezoekje aan de av-dealer of aan de website van Home Cinema Modules waar een intelligente webtool onze bestelling aan de hand van een aantal vragen – bijvoorbeeld de grootte van de ruimte – samenstelt.
 

 

 

,

Zodra onze bestelling gearriveerd en uitgepakt is, kan het echte werk beginnen. Vooraf hebben we de wanden van onze home cinema-ruimte alvast een likje verf gegeven – in de voorgeschreven kleur – en vrij gemaakt van obstakels.
 

 

 

,

Eerst plaatsen we de houten kolommen op regelmatige afstanden van elkaar tegen de zijmuren. We bevestigen ze met schroeven aan de muur.
 

 

 

,

De kolommen staan netjes op hun plaats en zijn stevig bevestigd tegen de zijmuren. De stroomkabel die je op de foto ziet zal straks dienen om de opbouwarmaturen van stroom te voorzien.
 

 

 

,

We bevestigen de koven, die bovenop de kolommen rusten, en maken van de gelegenheid gebruik om flink wat bekabeling – onder meer van de surround-speakers en de projector – in de koven te verbergen.
 

 

 

,

Tussen de kolommen in worden nu de akoestische sierpanelen opgehangen. Nadien volgen de plinten nog, en tot slot schroeven we de opbouwarmaturen tegen de kolommen en hangen we de meegeleverde gordijnen op hun plaats. Meer komt er niet bij kijken!
 

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.