Je leest in de krant dat pakweg Blur een nieuw album heeft en je wil het meteen beluisteren? Illegaal downloaden was vroeger het (foute) antwoord, maar nu heb je ook een legaal alternatief: Spotify.

Via deze dienst die gesteund wordt door Sean Parker – de lichtjes getikte figuur die door Justin Timberlake werd vertolkt in The Social Network – beluister je gratis en voor niets muziek van ongeveer elke artiest. In ruil daarvoor moet je af en toe een reclamespotje aanhoren, maar al bij al krijg je er minder te slikken dan op de radio.

Audiofielen kijken misschien neer op streamingdiensten, maar in het geval van Spotify is dat onterecht. Betalende abonnees kunnen immers ongelimiteerd kwalitatief hoogwaardige muziek (320 kbit/s) beluisteren.

Spotify is bovendien heel universeel: het werkt niet alleen op pc en Mac, maar ook op smartphones en audiostreamers van Sonos en Logitech (Squeezebox Radio en Touch).

Spijtig genoeg is Spotify in België nog niet officieel beschikbaar, want buiten Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en nog een paar landen wordt de dienst geblokkeerd.

Maar geen nood, enkele kunstgrepen volstaan om die beperking op te heffen.