Bij een surround-geluidsinstallatie moet het volume van elke individuele luidspreker afgestemd worden op een referentieniveau. Alleen op die manier hoor je de surroundtrack zoals de regisseur hem ook echt bedoeld heeft. Maar hoe doe je dat?

Om te beginnen is het niet op elke set mogelijk om het volume voor elke individuele luidspreker in te stellen. Als je een eenvoudig alles-in-één surroundsysteem hebt, is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat je de onderlinge volumeverhoudingen van de verschillende geluidskanalen maar in beperkte mate of helemaal niet kan instellen.

Met een losse av-receiver kan het normaal gezien wel, ook al is het een instapmodel.

Alle weg(ing)en…
Er zijn verschillende methodes mogelijk. Je kan het bijvoorbeeld volledig manueel doen. Je hoort dan een testtoon door al je luidsprekers – de ene na de andere – waarbij je het volume met de hand moet bijregelen op basis van het volume dat je waarneemt. Een heel eenvoudige operatie maar helaas erg onnauwkeurig, omdat ons gehoor gewoon niet in staat is om subtiele volumeverschillen honderd procent correct waar te nemen.

Bij de tweede methode gebruik je het meetmicrofoontje dat bij je av-receiver geleverd werd. De volumeverhoudingen worden dan automatisch voor je uitgemeten, maar ook die methode blijkt in de praktijk niet altijd even betrouwbaar.

Decibelmeter
Als je het echt goed wil doen, kan je niet zonder een decibelmeter. Veel hoeft zo’n toestelletje niet te kosten voor deze doeleinden; voor zo’n 50 euro vind je zeker een geschikt exemplaar. Belangrijk is wel dat je voor een C-weging kan kiezen op de meter.

We laten je zien hoe je precies te werk gaat om de perfecte surroundbubbel in je thuisbioscoop te creëren.