Je hebt filmpjes of muziek op een pc en je wil er ook graag van genieten op een tablet of smartphone. De bestanden via een kabeltje overzetten is een optie, maar dat is tijdrovend. Ze streamen via DLNA gaat sneller en is helemaal niet moeilijk. Deze oplossing is wel enkel geschikt voor thuisgebruik, want de mediabestanden komen niet permanent op je tablet of smartphone terecht.

Bovendien is DLNA zo’n toverwoord dat op elke tv met een netwerkaansluiting prijkt. Het wordt daar vaak aangeprezen als heel gebruiksvriendelijk. Maar helaas, in de praktijk gaat het niet altijd zo vlot...  Deze workshop is dus ook relevant als je met minder gedoe films of muziekbestanden via je televisie wil bekijken.

Enkel stap 4 verandert dan, waarbij je op je tv-toestel naar het gepaste menu moet navigeren en dan de DLNA-speler (mogelijk wordt die term niet gebruikt, maar staat er ‘Netwerk’ of iets dergelijks) starten. Aangezien elk merk er een eigen terminologie op na houdt, kunnen we daar helaas geen universele uitleg voor geven. DLNA wordt overigens ook ondersteund door heel wat Blu-ray-spelers, de PS3 en de Xbox 360.

In deze workshop gaan we er vanuit dat je vertrekt van een computer waarop Windows draait en waarop Windows Media Player geïnstalleerd is. Als je beschikt over een Mac, dan raden wij Playback (bij www.yazsoft.com) aan.

Je kan ook investeren in een NAS, een toestel met één of meerdere harde schijven dat je op het netwerk hangt. Meestal zal zo'n NAS beschikken over een ingebouwde DLNA-server.

Belangrijk om weten: niet alle tv’s spelen elk mediaformaat af. In sommige gevallen, zoals bij oudere Sony’s of PS3’s, kan je die beperkingen omzeilen door een DLNA-server te gebruiken die videobestanden kan transcoderen (lees: ze ‘live’ omzetten naar een bruikbaar formaat).

Twee opties liggen bij ons hoog in de schuif: PS3 Media Server (die veel universeler is dan de naam laat uitschijnen) via www.ps3mediaserver.org of Plex via www.plexapp.com.

Ten slotte is de app die je in stap 4 gebruikt, Skifta, ook beschikbaar als DLNA-server voor Windows, Mac en Linux.