Vermeldt de handleiding van je nieuwe flatscreen-tv energiebesparende extra’s zoals een ‘eco’-mode? Of wil je ook met je wat oudere toestel meewerken aan een beter leefmilieu? Met de juiste instellingen wordt ‘groener’ tv-kijken een realiteit.

Fabrikanten sleutelen voortdurend aan het stroomverbruik van hun toestellen. Het gemiddelde stand-by-verbruik is intussen alweer gezakt tot 0,5 watt of lager, en toestellen krijgen tegenwoordig ook weer een echte aan/uit-schakelaar zodat je het slaapverbruik tot nul kan herleiden.

Een Europese richtlijn legt ook minimale efficiëntienormen op voor tv's. En een labelsysteem zoals we dat nu al kennen voor onze wasmachines en koelkasten, stelt de consument intussen in staat een bewustere keuze te maken als hij een nieuw toestel aanschaft.

Maar wat doe je met toestellen die nu al in de huiskamer staan?

Nuttige tips
Ook daarmee is het mogelijk om het energieverbruik te minimaliseren. Heel wat fabrikanten bieden immers ‘Eco’-instellingen aan die je in de menu’s activeert. En zelfs al is er geen enkele referentie naar ‘groen’ of ‘eco’ te bespeuren, dan is het nog steeds mogelijk om het energieverbruik te verlagen met enkele slimme aanpassingen.

We proberen dat te doen zonder in te boeten aan beeldkwaliteit. Soms vragen nieuwe instellingen enkele dagen gewenning, vooral omdat we de afgelopen jaren gewend geraakt zijn aan te heldere en felle beelden. Sommige van de hierna vermelde aanpassingen kunnen aanvankelijk de indruk wekken dat de weergave nogal flets is, maar geef ze wat tijd.

Vind je het resultaat toch te verregaand en ben je op zoek naar een compromis, dan kan je ze één voor één weer ongedaan maken tot het resultaat je wel bevalt. Wat de aanpassingen ons uiteindelijk opleveren in termen van besparingen is afhankelijk van de gebruikte schermtechnologie, de fabrikant, het type toestel en zelfs je kijkgedrag.

Maar hoe klein de besparing ook is, alle beetjes helpen. Dat ook de levensduur van je scherm er wel bij vaart, is bovendien mooi meegenomen.