Beeld

Workshop: Zuiniger tv-kijken

Vermeldt de handleiding van je nieuwe flatscreen-tv energiebesparende extra’s zoals een ‘eco’-mode? Of wil je ook met je wat oudere toestel meewerken aan een beter leefmilieu? Met de juiste instellingen wordt ‘groener’ tv-kijken een realiteit.

Fabrikanten sleutelen voortdurend aan het stroomverbruik van hun toestellen. Het gemiddelde stand-by-verbruik is intussen alweer gezakt tot 0,5 watt of lager, en toestellen krijgen tegenwoordig ook weer een echte aan/uit-schakelaar zodat je het slaapverbruik tot nul kan herleiden.

Een Europese richtlijn legt ook minimale efficiëntienormen op voor tv's. En een labelsysteem zoals we dat nu al kennen voor onze wasmachines en koelkasten, stelt de consument intussen in staat een bewustere keuze te maken als hij een nieuw toestel aanschaft.

Maar wat doe je met toestellen die nu al in de huiskamer staan?

Nuttige tips
Ook daarmee is het mogelijk om het energieverbruik te minimaliseren. Heel wat fabrikanten bieden immers ‘Eco’-instellingen aan die je in de menu’s activeert. En zelfs al is er geen enkele referentie naar ‘groen’ of ‘eco’ te bespeuren, dan is het nog steeds mogelijk om het energieverbruik te verlagen met enkele slimme aanpassingen.

We proberen dat te doen zonder in te boeten aan beeldkwaliteit. Soms vragen nieuwe instellingen enkele dagen gewenning, vooral omdat we de afgelopen jaren gewend geraakt zijn aan te heldere en felle beelden. Sommige van de hierna vermelde aanpassingen kunnen aanvankelijk de indruk wekken dat de weergave nogal flets is, maar geef ze wat tijd.

Vind je het resultaat toch te verregaand en ben je op zoek naar een compromis, dan kan je ze één voor één weer ongedaan maken tot het resultaat je wel bevalt. Wat de aanpassingen ons uiteindelijk opleveren in termen van besparingen is afhankelijk van de gebruikte schermtechnologie, de fabrikant, het type toestel en zelfs je kijkgedrag.

Maar hoe klein de besparing ook is, alle beetjes helpen. Dat ook de levensduur van je scherm er wel bij vaart, is bovendien mooi meegenomen.

,

De beeldinstelling Dynamisch (ook Helder of Levendig genoemd) is vooral bedoeld voor gebruik op de winkelvloer, waar een toestel in het oog moet springen. Thuis levert het veel te felle beelden op en een hoog verbruik. Kies voor Standaard, Normaal of Natuurlijk.


,

In veel gevallen zijn de ‘Eco’-instellingen van een toestel standaard niet actief. Zoek ze op in de handleiding en activeer ze. Je vindt ze vaak terug onder de namen Eco of Stroombesparing. Via deze instelling verlaag je de algemene helderheid van het beeld.


,

Heeft je toestel een lichtsensor, gebruik die dan. De helderheid (en het verbruik) verlaagt dan automatisch bij minder omgevingslicht. Daarnaast worden je ogen ook minder snel vermoeid. Je vindt het gebruik van de sensor terug onder de namen OPC, Intelligente Sensor of gewoon Eco-mode.


,

Beschikt je toestel niet over ‘Eco’-instellingen, dan kan je de volgende tips toepassen. Lcd-televisies hebben dikwijls een beeldparameter Achtergrondverlichting (Backlight). Als je die een paar punten laat zakken, is het effect ongeveer hetzelfde als het activeren van een ‘Eco-mode’.


,

Wie ook Achtergrondverlichting niet in de beeldmenu’s terugvindt, kan de Contrast-instelling gebruiken. Met deze aanpassing moet je wel wat voorzichtiger omspringen om de beeldkwaliteit te vrijwaren. Let er vooral op dat witpartijen niet donker of grijzig worden.


,

Beschikt je tv niet over een automatische lichtsensor, dan gebruik je best verschillende instellingen voor tv-kijken overdag (bijvoorbeeld Standaard) en s’ avonds (Film of een andere instelling met verlaagde achtergrondverlichting of contrast).

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.