Yamaha onthulde een vervanger van de twee jaar oude CX-A5000. De CX-A5100 is hun nieuwe vlaggenschip op het gebied van surround sound voorversterkers en vormt een van de toonaangevende producten op het gebied van Yamaha’s multi-room.

De versterker ondersteunt 11 kanalen voor surround speakers en heeft twee subwoofer outlets, allemaal toegankelijk via XLR ports. Daarnaast zijn er veel verschillende inputs aanwezig, met onder meer 8 HDMI ingangen (en twee uitgangen), drie van elke composite video ingangen (en een uitgang), coaxiale en optische, vijf composite video ingangen (en een uitgang), een XLR, en negen analoge ingangen.

Aan de voorkant zit ook een USB output en een 6.3mm headphone jack. Hij heeft ook ondersteuning voor Dolby Atmos aan boord, waarbij ondersteuning voor DTS:X - net als bij de soundbar - binnenkort zal volgen via een firmware update. Yamaha’s YPAO 3D automatische systeem kalibratie helpt je in beide gevallen bij het instellen van de door jou gewenste configuratie.

Samen met hun nieuwe Dolby Atmos-soundbar vormt de CX-A5100 het hart van de nieuwe multi-room omgeving van Yamaha. In september verschijnt de versterker op de markt. De prijs in euro's is nog niet bekend.