Op een exclusief event in Milaan presenteerde Yamaha zijn plannen om MusicCast nog in de kijker te zetten. Het multiroom-platform van de Japanse hifi-grootmacht zal tegen de herfst 35 toestellen omvatten, waaronder een multiroom-compatibele piano. Want - mocht je het vergeten hebben - Yamaha is veel meer dan enkel een fabrikant van audiospullen, wat het ook bewees door het evenement te houden in de werkplaats van de Yamaha Factory Racing-team van Valentino Rossi.

Met MusicCast pakt Yamaha het wat anders aan dan de concurrerende multiroom-verkopers. In plaats van toegewijde multiroom-apparaten naar voren te schuiven, wordt de nadruk gelegd op bestaande hifi-categorieën die nu opeens een mooie bijkomende functionaliteit krijgen. Denk dan aan AV-receivers en soundbars die je kunt inschakelen in een multiroom-verhaal. Daarnaast zijn er wel enkele pure streaming MusicCast-speakers, maar die staan niet zo sterk in de schijnwerpers als pakweg bij Sonos of Denon. Toch wordt er veel verwacht van de gloednieuwe WX-010, een kleine speaker die aan 199 euro in de winkel zal liggen.

MusicCast werd formeel gelanceerd op IFA vorig jaar, meteen met een heel aantal apparaten. Het event in Milaan - dat de titel 'Round 2' kreeg - zet de opmars van MusicCast binnen het Yamaha-assortiment verder. In de komende maanden komen er heel wat nieuwe toestellen, naast de nieuwe lichting AV-receivers (zoals de RX481, getest in FWD61) die al grotendeels beschikbaar is. Enkele weken geleden werd ook de WXC-50 en WXA-50 voorgesteld, een relatief compacte 2.1-versterker en streamer die de deur openen naar het inschakelen van bestaande hifi in een MusicCast-opstelling.