Dat Yamaha op de multiroom-hype springt, verbaast je misschien minder. Maar toch is dit meer dan een doordeweeks introductie, want de Japanse audiogrootmacht pakt het groots aan en probeert op alle vlakken de concurrentie te overtroeven.

Zo zijn bijna alle nieuwe Yamaha-producten compatibel met MusicCast. Dat is de naam van Yamaha’s multiroom- en streamingplatform, dat je zal zien opduiken op receivers, soundbars, mini-sets, draadloze speakers en zelfs high-end apparatuur. Tegen het eind van het jaar zullen er een twintigtal MusicCast-apparaten bij Yamaha verschijnen, en later volgen er nog meer.

Flexibiliteit. Dat is waar Yamaha naar eigen zeggen op inzet bij zijn intrede in het multiroomsegment. MusicCast-toestellen zullen om te beginnen allemaal streaming via Airplay, Bluetooth en WiFi ondersteunen, waardoor het mogelijk wordt om allerlei manieren muziek naar ze te streamen. Vanaf je iPhone bijvoorbeeld, kan je met een druk op een knop een liedje laten afspelen. Maar voor de echte multiroommogelijkheden grijp je naar de MusicCast-app, die je toelaat om muziekbronnen te kiezen en te selecteren in welke kamer(s) je het kan horen.