YouTube staat alleen professionele contentmakers met een director's account toe om video's te posten die langer duren dan tien minuten. Maar het bedrijf lijkt serieus te overwegen om uploaden van langere video's breder mogelijk te maken.

Tijdens het Los Angeles Film Festival heeft YouTube een proefballonnetje opgelaten. Het bedrijf heeft bij onafhankelijke regisseurs gepeild naar de interesse om hun werk op de site te publiceren, meldt Fortune Magazine. YouTube bevat al diverse clips langer dan tien minuten, zoals een complete serie over het Elizabethaanse Engeland, en een anderhalf uur durende komedie genaamd 'Howard Buttelman, Daredevil Stuntman'.

Meer inkomsten
YouTube wil meer verdienen aan zijn miljoenenpubliek. Mogelijk hoopt het met complete films en series de omzet op te kunnen krikken. Die bieden immers meer mogelijkheden om te adverteren dan een twee minuten durend filmpje over een hond op een skateboard. YouTube weigert echter voor content te betalen. Het probeert regisseurs warm te maken door ze te wijzen op de grote aandacht die een succesclip op YouTube genereert.

Woordvoerster Julie Supan benadrukt dat YouTube-oprichters Chad Hurley en Steve Chen nog moeten beslissen of er echt een toekomst is voor langdurige video's op de site. "We hebben altijd geloofd dat mensen naar YouTube komen vanwege de korte vorm", zegt ze tegen Fortune. "Maar nu we content van volledige lengte testen, beginnen we te zien dat er mogelijk publiek voor is."