Een groot aantal video's is ten onrechte van Youtube verwijderd wegens vermeende copyrightschending. In andere gevallen is de geluidstrack bij de video's de nek omgedraaid. Dat meldt de New York Times. Het gaat om amateurvideo's waarin sprake is van fair use van auteursrechtelijk beschermde muziek.

Een van de vele verwijderde video's is een opname van muzikante Juliet Weybret (zie foto), waarin ze piano speelt en Winter Wonderland zingt. De video is verwijderd "vanwege een melding van de Warner Music Group", zo heeft Youtube haar geïnformeerd. Hetzelfde lot trof een video waarin een man muziek gebruikt om gebarentaal te onderwijzen.

Ook heeft Youtube een streep gezet door thuisvideo's waarop in de achtergrond een stukje van een liedje te horen is. Opnames met mixen of montages van muzieknummers zijn eveneens getroffen door de botte bijl.

Geen onderscheid
Maar Warner Music zegt dat het niet zijn fout is. Een woordvoerder stelt dat Youtube een robot heeft die auteursrechtelijk beschermd materiaal identificeert. Daarbij maakt de tool geen onderscheid tussen professionele muziekvideo's en amateurmateriaal.

"In het huidige proces wijzen we Youtube op content van de Warner Music Group", zegt woordvoerder Will Tanous tegen de New York Times. "Hun identificatietool haalt dan alle tracks zonder licentie weg, ongeacht hoe ze worden gebruikt." 

Protest
Volgens de Electronic Frontier Foundation gaat het om duizenden video's. Deze stichting merkt op dat het mogelijk is om hiertegen te protesteren. Maar veel mensen durven dit niet, uit angst te worden aangeklaagd door een van de platenmaatschappijen.

Youtube en Warner Music kunnen het maar niet eens worden over de vergoeding die de Google-dochter moet betalen voor het tonen van professionele muziekvideo's op de site. Onderhandelingen over een nieuwe licentieovereenkomst zijn mislukt. Eind december startte Warner Music met het verwijderen van zijn muziekvideo's van Youtube.