Je wil je eigen muziekcollectie overal mee naartoe nemen, of het nu in de trein, de wagen, op het werk of zelfs bij vrienden is? Spits dan je oren, want met deze zeven tips wordt je wens werkelijkheid.


1. Breng je noden in kaart

Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom je jouw muziekcollectie precies mobiel wil maken, en hoe frequent je ze gaat gebruiken? Wil je af en toe een paar minuutjes luisteren, of ga je de hele dag door naar je favoriete schijfjes luisteren?

Luister je maar af en toe of wil je gewoon een zo groot mogelijk aanbod muziek op een draagbare muziekspeler krijgen, dan kan je overwegen om je tracks in een zo compact mogelijk formaat te bewaren. Je maakt dan wel compromissen naar de geluidskwaliteit toe, maar de ene persoon is daar gevolig aan dan een ander. Ga dus ook even na waar voor jou de grens ligt voor een aanvaardbare geluidskwaliteit.

Wil je gewoon op een andere locatie muziek beluisteren of een muziekcollectie aanleggen die ook als back-up van je kostbare cd-collectie bruikbaar is, dan is kwaliteit toch iets belangrijker. Denk er in dat geval wel aan dat hoogkwalitatieve muziekbestanden al snel heel wat hardeschijfruimte inpalmen.

Wil je een compleet overzicht van de mogelijkheden, dan kijk je best even in onze gids over audiocodecs.
 

2. Rip je CD's
Het valt alleen te omzeilen als je al je muziek online aanschaft: je collectie cd’s moet je eerst omzetten naar MP3-bestanden. Je kan natuurlijk ook voor een ander muziekformaat opteren, maar kijk dan wel goed na of je muziekspeler(s) dat formaat ook ondersteunen.

MP3 wordt door alle muziekspelers ondersteunt, en blijft dus een veilige gok. Voor verliesvrije bestanden is WAV het meest ondersteunde formaat, maar voor onderweg is het niet geschikt door het enorme dataverbruik. ALAC (voor wie een iPod gebruikt) en FLAC (voor de rest van de wereld) zijn betere keuzes, als je speler er raad mee weet.

Wie naar MP3-formaat ript en voor 192 kbps kiest, kan rekenen op een compressieverhouding van ongeveer 8 op 1. Wie nog verder comprimeert naar 128 kbps, kan zelfs 12 op 1 halen... als zit je dan wel tegen de ondergrens aan van wat een gemiddelde muziekliefhebber nog tolereerbaar vindt qua klankkwaliteit.

Vergeet ook niet om je bestanden correct te taggen en eventueel van coverart te voorzien.