Hoofdtelefoons brengen een uitkomst in situaties waar luidsprekers ongewenst of minder praktisch zijn. Maar de ene hoofdtelefoon is de andere niet.1. Op elke situatie voorzi
en
Voor elke omgeving is er een geschikte hoofdtelefoon. Gesloten hoofdtelefoons zijn ideaal op rumoerige plaatsen, in-ears zijn handig bij sportactiviteiten, en draadloze hoofdtelefoons maken het mogelijk om vanuit de sofa een filmpje te bekijken zonder hinderlijke kabels. Voor draadloos luisterplezier onderweg kan een Bluetooth-hoofdtelefoon uitkomst brengen.
 

2. Isoleren of niet?
De ene hoofdtelefoon dempt omgevingsgeluiden beter dan de andere, wat zowel een voor- als een nadeel kan zijn. Op de fiets kies je best voor een weinig isolerende hoofdtelefoon, in een vliegtuig ga je voor maximale isolatie. Met een degelijke noise-cancelling hoofdtelefoon kan je omgevingsgeluid zelfs quasi volledig dempen, ook als er geen muziek speelt.
 


3. Het ene hoofd is het andere niet
Het draagcomfort en de pasvorm van een hoofdtelefoon zijn van immens belang om lang plezier te beleven aan je set. Bij in-ear hoofdtelefoons kan je de pasvorm aanpassen met de bijgeleverde plugs (adapters van siliconenrubber of foam) in verschillende maten, of je kan zelfs plugs op maat laten maken.

Bij een full-size hoofdtelefoon wil je geen overmatige druk voelen van de oorschelpen en hoofdband. Ook het gewicht spreekt hier een woordje mee.
 

4. Versterking op maat
Niet alle versterkers of cd-spelers zijn voorzien van een hoofdtelefoonuitgang. En hebben ze die wel, dan is hij in 90 procent van de gevallen van inferieure kwaliteit.

Dat gebrek vang je op met een hoofdtelefoonversterker. Ze komen in alle soorten, maten en prijssegmenten - reken op goed 100 euro voor een instapmodel. Buizen of transistors, modellen voor onderweg of voor de huiskamer: de keuze is immens.