Geert Fauvart

5. Uit goede bron
Een hoofdtelefoon kan maar zo goed presteren als de zwakste schakel uit de audioketting. Mik dus op de beste kwaliteit voor je audiotracks en zorg voor een goede cd-speler.

Gebruik je digitale bestanden in FLAC of ALAC-formaat, overweeg dan de aanschaf van een degelijke DAC (digitaal-analoog converter) die je op je computer of muziekstreamer aansluit.

Een hoogwaardige, uitschakelbare crossfeed-filter vinden we een troef bij een hoofdtelefoonversterker (of DAC). Die zorgt bij heel wat opnames immers voor een meer natuurlijke luisterervaring die dichter aanleunt bij het luisteren naar gewone speakers, zonder dat de weergavekwaliteit er onder lijdt.
 

6. Gevoelige oortjes
Net als bij een luidspreker, bepaalt de gevoeligheid van een hoofdtelefoon in grote mate welk volume er geproduceerd wordt bij een zeker vermogen.

Je moet de volumeknop dus minder ver opendraaien met een gevoelige hoofdtelefoon, wat vooral handig is wanneer de hoofdtelefoon wordt gecombineerd met een draagbare speler. Op die manier zingt de batterij het immers wat langer uit.
 

7. Luisteren is weten
Je kan tien euro spenderen aan een eenvoudige hoofdtelefoon, maar je kan net zo goed een paar duizend euro investeren in een high-end audioset waarin een hoofdtelefoon centraal staat.

Informeer je terdege voor je tot de aanschaf van apparatuur overgaat, en probeer een speciaalzaak te vinden waar je alles eerst even kan beluisteren - specificaties zeggen lang niet alles.

Zo stel je een set samen die helemaal aan jouw persoonlijke wensen voldoet en waar je jarenlang luisterplezier aan beleeft.
 

2/2
gerelateerde items