Er zit meer potentieel in je televisie dan je denkt. Met deze eenvoudige tips haal je de beste resultaten uit je scherm.
1. Schakel over naar een betere bron

Wie nog naar analoge televisie kijkt of VHS-banden afspeelt, gebruikt allesbehalve het volledige potentieel van een HD-televisie. Vooral bij grotere schermformaten zorgt dit voor bedroevende resultaten. Verwijs die oude VHS-recorder dus naar het recyclagpark. Tapes nemen trouwens onnodig veel plaats in en zijn onderhevig aan slijtage. Wil je die opnames echt bewaren, kopieer ze dan naar een dvd-schijfje.

Ook voor tv-opnames vertrouw je best op een dvd-recorder met harde schijf. Wie een abonnement heeft voor digitale televisie kan daar ook z'n settopboxen voor gebruiken - die biedt erg veel functionaliteit voor een beperkt budget. Voor de archivering van je opnames blijft een dvd-recorder echter de meest aangewezen keuze.
 

2. Gebruik een betere aansluiting
Bij moderne apparatuur hoort een moderne aansluiting. Al te vaak wordt een dvd-speler aangesloten via de composiet video-aansluiting (herkenbaar aan de gele cinch-connector). Dat kan veel beter! Opteer waar mogelijk voor HDMI-aansluitingen. Zijn die niet aanwezig, gebruik dan een component video- of Scart-kabel. Kijk bij die laatste wel even na of de Scart-uitgang van je speler RGB uitstuurt (raadpleeg de handleiding), en niet gewoon composiet video.
 

3. Kijk de beeldverhoudingen na
Wie dacht dat met 16:9 en 4:3 alles gezegd was over beeldverhoudingen vergist zich. Heel wat televisietoestellen hebben een toets op de afstandsbediening die de aspect ratio of beeldverhouding controleert. Kijk met deze toets na of het beeld niet vervormd wordt weergegeven, als je de indruk hebt dat iedereen te dik of te slank is op het scherm.
 

4. Leer je televisie kennen
Het lijkt evident, maar heel wat kijkers laten de handleiding van hun tv-toestel links liggen tot ze voor problemen komen te staan. Beperk je niet alleen tot de aan- en uit-knop, de volumetoetsen en de kanaaltoetsen van je toestel - maak eens een avondje vrij om de handleiding door te nemen. Speel met een aantal instellingen en je zal verbaasd staan van wat je allemaal kan aanpassen en verbeteren aan je televisietoestel.