Wie zijn digitale muziek, foto's en video's wil integreren in de woonkamer, doet z'n voordeel met de volgende tips.
1. Voorzie overal netwerkkabels
Een van de belangrijkste aandachtspunten bij de inrichting van je woonst, is de bekabeling voor je netwerk. Met draadloze oplossingen en ethernet over powerline-adapters los je niet alles op. Renoveer je, bedenk dan meteen waar je toegang tot je muziek- of videocollectie wil. Voorzie UTP-kabels tussen die punten en één makkelijk te bereiken centraal punt, liefst de plaats waar je kabeldistributie of telefoonlijn binnenkomt. Daar wordt immers de modem voor je internetaansluiting geplaatst.


2. Twee netwerkaansluitingen bij de televisie(s)
Waar je televisies komen te staan, voorzie je minimum twee netwerkaansluitingen. Eén voor de aansluiting op je thuisnetwerk en een tweede voor een eventuele aansluiting op digitale televisie. Dat kan ook met een netwerkswitch; veel hoeft die niet te kosten. Ook van hieruit voorzie je een netwerkkabel naar het centrale punt waar de kabeldistributie of telefoonlijn binnenkomt.

3. Ga voor Full HD
Als je een televisie aankoopt die later moet dienen als scherm voor een Media Center, kies dan sowieso voor een Full HD-toestel (dus met een 1.920 bij 1.080-resolutie). Je herkent het aan het ‘HD Ready 1.080p’-logo. Zo vermijd je nadelige effecten voor de beeldkwaliteit door overbodige scaling-bewerkingen.
 


4. Zet je multimediacollectie op een NAS

Een Network Attached Storage (NAS) is een kleine, energiezuinige behuizing met ingebouwde harde schijven, die de data op die schijven beschikbaar maakt via het netwerk. Zo kunnen alle toestellen op het netwerk bij die data, zonder dat er constant een pc hoeft aan te staan. Dat bevordert niet alleen het gebruiksgemak, een NAS springt ook zuiniger met stroom om.

Bovendien bieden ze mogelijkheden om je foto’s, muziek en andere media te beschermen wanneer een harde schijf de geest geeft via een RAID-configuratie en ingebouwde back-upmogelijkheden. Kijk even in het aanbod van Synology of QNAP voor populaire, betrouwbare toestellen.