Eindelijk de surroundset gevonden die bij je past? Met deze zeven tips beleef je maximaal plezier aan je nieuwe aankoop1. Een tv-scherm voor het beeld, losse speakers voor het gelu
id
Een flatscreen is een zegen voor elk interieur, maar niet voor het geluid. Omdat schermen alsmaar dunner worden, blijft er steeds minder plaats over voor degelijke luidsprekers en een dito geluidsweergave. Laat de weergave van geluid dus over aan een home theater-set, als het kan eentje met vijf echte luidsprekers en een subwoofer. Want virtueel surround-geluid is echt niet echt.
 

2. Stel de luidsprekers correct op
Welke geluidsset je ook in huis haalt om je onder te dompelen in een geluidsbubbel, de plaatsing van de luidsprekers is cruciaal. Trek een denkbeeldige cirkel om je zitpositie, en zet alle luidsprekers op de rand van die cirkel. Zet jezelf recht voor het scherm en de center-speaker, op een gelijke afstand van de linker- en rechterluidspreker. Kan je de surround-speakers niet ietsje achter je plaatsen, zet ze dan op gelijke hoogte van je zitpositie.
 

3. Ook de TV spreekt mee
Vergeet niet dat zowat elke home-theaterset of av-receiver het stereogeluid van tv-uitzendingen kan opwaarderen naar bijvoorbeeld Dolby ProLogic II surround-geluid. Zeker als je met een aparte settopbox voor digitale tv werkt, sluit je die best digitaal aan op je geluidsset. Zo laat je ook tv-beelden van surround sound voorzien.
 

4. Stem de subwoofer correct af
Een subwoofer zorgt voor het spektakel bij filmweergave. Je voelt als het ware de explosies door de huiskamer denderen. Bij muziekweergave zorgt een te luid ingestelde sub echter voor een onevenwichtige weergave. Probeer ‘m in de GUI van je av-receiver dan ook altijd af te stemmen op de grootte van de andere luidsprekers en je eigen smaak.

Zoek de ideale afsnijfrequentie (meestal 80 Hz) op in de handleiding van de sub en de speakers om de ideale balans te vinden en stel het volume bij. Een goed afgestelde subwoofer staat niet constant in het middelpunt van de aandacht, maar valt wel onmiddellijk op als je hem uitschakelt.