Geluid

Zo beleef je langer plezier aan je hoofdtelefoon

Mooie hoofdtelefoons kosten al snel een aardige cent, en natuurlijk wil je dan optimaal zorg dragen voor je aankoop. Maar hoe pak je dat aan? Tijd voor enkele eenvoudige maar nuttige tips..

,

Hoofdtelefoons houden niet van extreme temperaturen en al helemaal niet van vocht. Laat je hoofdtelefoon dus niet in een snikhete auto liggen en loop er ook geen kilometers mee door de pletsende regen. Wil je dat laatste toch doen, overweeg dan de aanschaf van een sporthoofdtelefoon. Verschillende fabrikanten bieden deze stof- en waterdichte modellen aan.

Hou vocht ook uit de buurt van de aansluitplug van je hoofdtelefoon. Wil je die plug reinigen, gebruik dan een beetje contactspray die je na het aanbrengen (en inwerken) weer verwijdert met een droog doekje.
 


,

Heel wat fabrikanten leveren bij hun hoofdtelefoons een opbergtasje. Dat is niet alleen onderweg een praktisch ding om je hoofdtelefoon in op te bergen, ook in je 'veilige' thuisomgeving beschermt het je hoofdtelefoon tegen stof en valpartijen.

Zat er bij jouw hoofdtelefoon geen draagtasje in de verpakking? Schaf dan een los exemplaar aan – de keuze is uitgebreid.

Als alternatief kan je ook een hoofdtelefoonhouder of -staander aanschaffen, al zijn die laatste vooral bedoeld voor grote over-ear hoofdtelefoons en bieden ze natuurlijk geen bescherming tegen stof.


,

Ben je in het bezit van een in-ear hoofdtelefoon, dan moet je iets vaker tijd uittrekken voor wat essentieel onderhoud.

Oorwas en andere verontreinigingen zijn immers niet alleen onhygiënisch, ze kunnen het geluid van in-ears ook negatief beïnvloeden. 

De hoofdtelefoon zelf kan je reinigen met een droog doek, maar ook de rubberen adapterstukjes kan je met wat lauw water van het ergste vuil ontdoen. Let er wel op dat je deze rubbertjes eerst netjes laat drogen voor je ze terug op je in-ears monteert.

Heb je een in-ear hoofdtelefoon waarin de fabrikant minuscule filterstukjes gebruikt om vuil buiten te houden – meestal is deze aanpak voorbehouden voor de duurdere in-ears – controleer die dan ook af en toe.

Bij dit type hoofdtelefoons levert de fabrikant vaak reservefilters mee en een speciale tool, waarmee je ze kan vervangen zonder de hoofdtelefoon te beschadigen. 

 


,

Je bent je er misschien niet van bewust, maar heel wat onderdelen van een hoofdtelefoon kunnen relatief eenvoudig vervangen worden.

Oorkussens (bij on-ears en over-ears) en rubberen adapterstukjes (bij in-ears) gaan sowieso geen eeuwigheid mee, maar die kan je makkelijk zelf vervangen voor nieuwe exemplaren. Vaak valt de prijs voor dit soort onderdelen ook prima mee. 

Gaat het om vervangstukken waarvan de montage wat meer handigheid vraagt – denk aan het vervangen van een vaste kabel en dat soort werk – dan kan je bij je dealer aankloppen voor advies.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.