De Sony HMZ-T1-bril is helemaal gericht op thuisgebruik en levert een volledig ingesloten effect. Deze Epson-bril mikt echter eerder op de reiziger. Hoe doet hij dat? De bril gebruikt twee extreem compacte LCD-projectoren in elke arm van de bril, die via een ingenieus lenzensysteem het beeld op een kleine halfdoorlatende spiegel voor je oog projecteren.

De bril is dus volledig transparant, en het beeld verschijnt bovenop de real-life beelden die je door je bril ziet. Je kan het systeem dus vergelijken met een HUD (Heads-up Display). Dat betekent dat je perfect ziet wat om je heen gebeurt terwijl je naar een film zit te kijken.

Slim, dat wel, maar licht en compact zijn helaas niet de twee eerste adjectieven die je spontaan bij de Epson plaatst. Met zijn 240 gram is hij weliswaar heel wat lichter dan de 420 gram van de Sony, maar het blijft een stevige last op je neus. Wie een bril gebruikt kan dankzij twee clips het gevaarte op de armen van zijn gewone bril laten rusten, maar erg comfortabel lijkt ons dat ook niet. Er is ook geen aanpassing voor de oogafstand; Epson gaat duidelijk uit van een ‘one size fits all’-concept.

De content wordt geleverd door een kleine console, ongeveer even groot als een smartphone maar wel dubbel zo dik. Een bijgeleverde 4 GB micro-SD kaart stop je in de console, en die verbind je via USB met je PC om gegevens op de kaart te zetten.

De console draait een gespecialiseerde versie van Android 2.2, met een eigen mediaspeler en internetbrowser met Flash-ondersteuning. Interageren doe je via een kleine D-pad en trackpad.

Tijdens onze test vonden we dat uiteindelijk maar een vrij matige, hier en daar zelfs stuntelige interface. Een webadres intypen met een trackpad en een on-screen toetsenbord bijvoorbeeld, vereist engelengeduld en regelmatig gebruik van de ‘backspace’ toets.

De bril wordt geleverd met twee oortjes die je afzonderlijk in elke arm van de bril kan pluggen, maar je kan ook gebruikmaken van je eigen hoofdtelefoon. Die plug je dan in de console in.