Het begon als een tropische vakantie voor Jason, zijn twee broers en twee vriendinnetjes. Lekker luieren, afgewisseld met een beetje sporten en vooral veel feesten. De droom spat al snel uiteen in een nachtmerrie. Deze kleine groep eilandjes mag er dan op het eerste gezicht paradijselijk uitzien, ze worden al jarenlang verscheurd door een aanslepend gewelddadig conflict. Aan de ene kant staat een bende psychopathische huurlingen, aan de andere kant een groep burgers die zich zo goed en zo kwaad mogelijk tracht te verzetten tegen deze killers.


Zonovergoten thriller
Je kijkt deze levensgevaarlijke spelwereld in door de ogen van Jason Brody. Far Cry 3 is er niet de game naar om je emoties te sparen. Het duurt geen kwartier of je bent doordrongen van de rauwe terreur die je dit avontuur te wachten staat. De game schrikt er niet voor terug om vermeende hoofdrolspelers te laten omkomen en de beleving met ijzingwekkend spannende thrillermomenten even in een hele andere richting te duwen. Meer dan tien uur diep in de game zal je nog altijd versteld staan van de bloedmooie omgevingen, met azuurblauwe baaien en weelderige, ongerepte jungle. Maar je hebt maar een fractie van die tijd nodig om te beseffen dat dit weinig meer is dan erg overtuigende schone schijn.

Far Cry 3 dropt je in een uitgestrekte open spelwereld die duizenden vierkante meters heel gevarieerd terrein omvat. Je zal door een jungle ploeteren, langs steile kliffen navigeren, in de branding duiken op zoek naar de onderwateringang van een grot, zendmasten beklimmen, in dorpjes buit ruilen voor wapens en andere items, en nog veel meer. Dat doe je te voet, maar voor langere afstanden vind je altijd wel ergens een terreinwagen, quad, buggy, jetski, motorboot, deltavlieger of een van de andere voer-, vaar- en vliegtuigen. Far Cry ziet er mooi uit op de consoles, maar de hoogvlieger is zonder twijfel de PC-versie. Heb je een straffe game PC thuis staan? Dan zal Far Cry 3 die serieus laten zweten. Zelfs mijn machine met twee GeForce GTX 480 in SLI en een sixcore Intel Extreme processor moet op het allerhoogste detail de duimen leggen. Mijn god, wat ziet dit spel er bloedmooi uit.