Geluid

Review: JBL Creature III

Ze geven alvast een grappige toets aan je bureau, deze opvallende desktopluidsprekers van JBL. De kleine satellietjes zijn moeilijk anders te omschrijven dan schattig, en doen ons denken aan de spookjes van Pac-Man. De subwoofer, die overigens bescheiden afmetingen heeft en dus ook op de bureautafel wel een plaatsje vindt, roept dan weer herinneringen op aan één of ander buitenaards moederschip.

De afwerking van deze set is in elk geval uistekend, zeker wanneer we het bescheiden prijskaartje in gedachte houden. De kabels tussen de satellieten en de subwoofer zijn aan de subwooferkant voorzien van stevige aansluitingen. Aan de satellietzijde zijn ze permanent bevestigd. Je moet het dus met de standaard kabellengte van 1,5 meter doen.

Op de rechtersatelliet zijn twee capacitieve volumeknoppen voorzien. Aanraken volstaat om het volume te veranderen en beide toetsen reageren behoorlijk snel, misschien zelfs iets te snel. Raak je beide toetsen tegelijk aan, dan activeer je de mute-functie voor het volume. Visuele feedback over het volumeniveau ontbreekt spijtig genoeg.

De subwoofer heeft regeltoetsen voor de toonregeling (treble en bas). De zilveren knoppen voelen bijzonder aangenaam aan bij draaibewegingen en geven een duidelijke klik als ze in de neutrale stand staan.

De draairichting van de knoppen is zoals we dat gewend zijn: wijzerzin voor meer bas/treble, tegenwijzerzin voor minder. De markeringen onderaan de knop deden ons eerst echter het omgekeerde vermoeden, een schoonheidsfoutje.

,

De klank van dit bureausetje is meer dan goed te noemen voor dit segment. Recht uit de doos klinken de hoge en lage tonen net iets te geaccentueerd. We dimmen beide een tikje en het geheel is al beter in balans.

De Creatures tonen zich dan van alle markten thuis en doen het goed met zowel klassiek, rock als vocaal werk. Er is veel detail hoorbaar en op een normaal desktopvolume is de klank zeer aangenaam. Draai je het volume verder open, dan klinkt het geheel toch wat te scherp en vermoeiend, zeker bij ruiger gitaarwerk. Het komt er dus op aan om dat volume aangepast te houden aan de gewenste biotoop van deze Creature; de desktop.

Hij mag dan wel net iets duurder zijn dan de meest basic luidsprekersets voor een computer, de looks en sound van de JBL Creature III maken dat meer dan goed.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.