Beeld

Getest: LG 65UF950V

Ook een 65 inch televisie kan er slank uitzien, en deze LG bewijst dat. Wie het toestel van opzij bekijkt, kan nauwelijks geloven dat het zo groot is. Een smal, zilverkleurig kader accentueert de slanke lijn, en de witte rug geeft het een luxueuze toets.

De ‘auditorium’-voet is veel prominenter, maar daar is een reden voor. Het ontwerp moet er voor zorgen dat het geluid duidelijker in de richting van de kijker gestuurd wordt, zoals dat in een klassiek auditorium ook het geval is.

Alle aansluitingen staan netjes aan de achterzijde, en zijn allemaal naar onder of opzij gericht. Een ultraplatte wandmontage hoeft dus geen probleem te zijn. Bij de vier HDMI-aansluitingen zijn er twee HDMI 2.0 versies, die klaar zijn voor toekomstige Ultra HD bronnen. Aan de zijkant vind je ook drie USB-aansluitingen waarvan één USB 3.0.

,

LG verraste vriend en vijand vorig jaar met een nieuwe en erg innovatieve smart tv omgeving, genaamd WebOS. Smart tv moest volgens LG eenvoudig en toegankelijk zijn, en daar slaagde WebOS wonderbaarlijk goed in. Enkele kinderziektes moest je er wel nog bij nemen, vooral de reactietijd in sommige menu’s viel soms tegen.

Dit jaar lanceert LG WebOS 2.0. En daarin zijn alle goede eigenschappen bewaard en de kinderziektes verdwenen. Tijdens de installatie helpt de speelse ‘Bean Bird’ je om alles op te stellen. En ook visueel is er bijzonder weinig veranderd.

De Home-toets brengt nog steeds een lint onderaan op het scherm, waarin verschillende tegels de mogelijke content opties tonen. Internettoepassingen, live tv, andere ingangen, je eigen content, het staat allemaal broederlijk naast elkaar. Er is geen kunstmatig onderscheid meer tussen verschillende bronnen, zodat je veel makkelijker geneigd bent om bijvoorbeeld even YouTube te openen.

Je kan ook de volgorde van de tegels aanpassen, zodat je op het Home Scherm zeven favoriete bronnen kan plaatsen. De rest vind je door even uiterst rechts te klikken. Uiterst links vind je dan weer de recent gebruikte toepassingen.

De snelheid van de omgeving is nu overal uitstekend. Ook de vroegere ‘Quick Menu’s’ zijn terug, erg handig als je snel even van beeld-of geluidspreset wisselt. De Magic Remote werd ook stevig onderhanden genomen.

Hij ziet er nu uit als een combinatie tussen de klasieke remote en de oude Magic Remote. Zo beschikt hij nu over een heel aantal extra toetsen, waaronder numerieke toetsen. Wie dat wil kan de aanwijzerfunctie gebruiken, die overigens uitstekend werkt. Maar met dezelfde remote bedien je de televisie dus ook op klassieke wijze.

LG is er in geslaagd om WebOS 2.0 tot een erg aangename en handige omgeving te maken. Een referentie voor andere fabrikanten, die dit jaar overigens allemaal een nieuwe omgeving introduceren.

,

De beeldverwerking zet prima resultaten neer. Op een Ultra HD scherm zoals het deze kijken we altijd eerst naar de upscaling prestaties. Die blijven per slot van rekening nog lange tijd belangrijk, vermits echte Ultra HD-media maar langzaam beschikbaar wordt.

De LG levert zeer goede upscaling, en haalt met behulp van de ‘Superresolutie’-instelling een beetje extra detail naar voor. De hoogste instelling vonden we net te sterk, maar je mag ‘Superresolutie’ naar smaak instellen. Ook de ruisonderdrukking doet zijn werk probleemloos, enkel met ernstige gevallen van compressieruis blijft het resultaat eerder matig. Met verschillende film- en videocontent had de LG geen enkel probleem. Gekartelde randen en kameffecten zijn een ding uit het verleden.



Toch had de televisie een verrassend zwak punt, de bewegingsscherpte. Op een toptoestel is die meestal uitstekend, maar de LG verbergt toch iets meer detail dan we gehoopt hadden. Ook de ‘motion compensation’ die pan-beelden vloeiend maakt, levert slechts erg matige resultaten.

Wie de ‘TruMotion’-instelling op ‘vloeiend’ zet, ziet wel geen schokken meer in panbeelden, maar moet helaas heel wat beeldartefacten accepteren. We kozen voor de ‘Clear’ instelling, maar die schokt erg hard. Kies voor een ‘user’ instelling om nog net iets betere resultaten halen. Zet ‘de-blur’ op acht en ‘de-judder’ op vier.

Zonder twijfel het sterkste punt van dit scherm is de kleurweergave. Zet de televisie in ‘Cinema’ mode en je geniet onmiddellijk van prachtige kleuren en natuurlijke beelden. De LG komt met een bijna perfect kleurbereik en volstrekt neutrale grijsschaal. Helaas kan de televisie daar geen sterk contrast aan koppelen. De zwartwaarde is matig, soms zelfs eerder zwak. Het toestel gebruikt een edge-led achtergrondverlichting, met lokale dimming waarvoor het toestel in verticale segmenten is onderverdeeld.

In een donkere omgeving kan je die segmenten helaas duidelijk zien, bijvoorbeeld door de cursor over het scherm te bewegen. Zolang je bij voldoende omgevingslicht kijkt, stoort die matige zwartwaarde niet. En je krijgt er in ruil wel een erg brede kijkhoek voor. Ben je op zoek naar een home theatre-tv, dan is dit geen goede keuze. Maar voor een woonkamer waar niet alle kijkposities ideaal zijn, en er vooral bij voldoende licht gekeken wordt, is de tv uitstekend geschikt.

,

Hoe zit het met HDR en breder kleurbereik? LG lanceert dit jaar een aantal toestellen met ‘PrimeColor’ achtergrondverlichting. Die zou moeten instaan voor zowel HDR als een ruimer kleurbereik. LG gebruikt hiervoor zowel ‘wide color leds’ (zoals in dit toestel), als ‘quantum dots’ (in een model dat mogelijk dit najaar uitkomt).

Het kleurbereik kan sterk groter gemaakt worden, door de ‘Color Gamut’ instelling op ‘native’ te zetten. Onze metingen wijzen dan uit dat de LG ongeveer 87% van het DCI-kleurbereik haalt, de standaard die gebruikt wordt in de cinemazalen. Dat is zeker niet slecht, maar wel beduidend minder dan de concurrenten die 92% en meer scoren. Mocht er op korte termijn veel content komen die dit kleurbereik gebruikt is dat een handicap, maar we achten dat weinig waarschijnlijk.

Op de huidige content is het grotere kleurbereik een handige truk om de prestaties bij veel daglicht nog wat aan te scherpen, maar puristen laten de ‘color gamut’ instelling beter op ‘auto’ staan.

En High Dynamic Range? LG claimt dat het scherm rond de 460 nit moet kunnen leveren, en dat klopt ook, dat is de maximale helderheid die we meten op het scherm. Dat is een goede prestatie, zeker als je weet dat de meeste schermen eerder rond de 300 nit zitten, en voldoende om zich bij de HDR-toestellen te plaatsen.

Maar het toestel positioneert zich wel tegenover een topmodel van Samsung dat in onze metingen 800 nit scoorde. Een verschil dat overigens duidelijk zichtbaar is. LG kon ook nog niet officieel bevestigen welke HDR-standaarden de televisie zal ondersteunen, maar liet wel weten dat het toestel ‘klaar is’ voor de toekomst.

,

De speciale auditorium voet trok al tijdens de installatie onze aandacht. LG werkt voor zijn toptoestellen samen met Harman Kardon om de klank te optimaliseren. De UF950V plukt daar alvast de vruchten van.

De klankweergave is robust, met een prima laagweergave en voldoende detail in het hoog. Met de audio-presets kan je nog flink sleutelen aan de klankkleur. Het is uiteraard geen concurrentie voor een muziekinstallatie, maar het resultaat zal voor heel wat mensen volstaan, zowel voor film, als voor muziek.

,

Het toestel wordt geleverd met twee 3D-brillen. De ingebouwde tv-tuner kan je opnemen naar externe usb harde schijf, waardoor je ook kan pauzeren en met uitstel kijken. Veel andere extra’s vinden we niet op de UF950V. Er is geen camera voorzien, iets wat op de meeste topmodellen wel het geval is, al kan je natuurlijk wel een optionele camera aansluiten.

De mediaspeler is een bijzonder goede allrounder. Hij kon met al onze audiobestanden overweg, inclusief flac-bestanden, maar leest wel enkel de tag-informatie van mp3. De videospeler is erg volledig. Hij ondersteunt uiteraard ook HEVC, de nieuwste videocodec, en doorliep ook daar probleemloos al onze testvideo’s zowel in Full HD als Ultra HD.

Tot slot merken we nog op dat de UF950V een bijzonder zuinig energieverbruik neerzet. Tot voor kort hadden Ultra HD toestellen een beduidend slechter energielabel. Dit LG Ultra HD topmodel haalt een A+ score, een uitstekende prestatie.

,

De 65UF950V profileert zich als een toptelevisie voor de huiskamer. De beperkte zwartwaarde is in een goed verlichte omgeving geen al te grote handicap, maar vermijd kijken bij verduistering. Op dit topmodel hadden we graag wel iets sterkere lichtopbrengst gezien, om zijn HDR-prestaties beter in de verf te zetten. Hij scoort uitstekend dankzij een prachtige kleurweergave, ruime kijkhoek en uitstekende kalibratie. De Harman Kardon getunede klank zorgt voor een prima muzikale omkadering. En WebOS 2.0 is een plezier om te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.