Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

WebOS 2.0, nu nog beter

LG verraste vriend en vijand vorig jaar met een nieuwe en erg innovatieve smart tv omgeving, genaamd WebOS. Smart tv moest volgens LG eenvoudig en toegankelijk zijn, en daar slaagde WebOS wonderbaarlijk goed in. Enkele kinderziektes moest je er wel nog bij nemen, vooral de reactietijd in sommige menu’s viel soms tegen.

Dit jaar lanceert LG WebOS 2.0. En daarin zijn alle goede eigenschappen bewaard en de kinderziektes verdwenen. Tijdens de installatie helpt de speelse ‘Bean Bird’ je om alles op te stellen. En ook visueel is er bijzonder weinig veranderd.

De Home-toets brengt nog steeds een lint onderaan op het scherm, waarin verschillende tegels de mogelijke content opties tonen. Internettoepassingen, live tv, andere ingangen, je eigen content, het staat allemaal broederlijk naast elkaar. Er is geen kunstmatig onderscheid meer tussen verschillende bronnen, zodat je veel makkelijker geneigd bent om bijvoorbeeld even YouTube te openen.

Je kan ook de volgorde van de tegels aanpassen, zodat je op het Home Scherm zeven favoriete bronnen kan plaatsen. De rest vind je door even uiterst rechts te klikken. Uiterst links vind je dan weer de recent gebruikte toepassingen.

De snelheid van de omgeving is nu overal uitstekend. Ook de vroegere ‘Quick Menu’s’ zijn terug, erg handig als je snel even van beeld-of geluidspreset wisselt. De Magic Remote werd ook stevig onderhanden genomen.

Hij ziet er nu uit als een combinatie tussen de klasieke remote en de oude Magic Remote. Zo beschikt hij nu over een heel aantal extra toetsen, waaronder numerieke toetsen. Wie dat wil kan de aanwijzerfunctie gebruiken, die overigens uitstekend werkt. Maar met dezelfde remote bedien je de televisie dus ook op klassieke wijze.

LG is er in geslaagd om WebOS 2.0 tot een erg aangename en handige omgeving te maken. Een referentie voor andere fabrikanten, die dit jaar overigens allemaal een nieuwe omgeving introduceren.

gerelateerde items