Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Prachtige, natuurlijke kleuren

De beeldverwerking zet prima resultaten neer. Op een Ultra HD scherm zoals het deze kijken we altijd eerst naar de upscaling prestaties. Die blijven per slot van rekening nog lange tijd belangrijk, vermits echte Ultra HD-media maar langzaam beschikbaar wordt.

De LG levert zeer goede upscaling, en haalt met behulp van de ‘Superresolutie’-instelling een beetje extra detail naar voor. De hoogste instelling vonden we net te sterk, maar je mag ‘Superresolutie’ naar smaak instellen. Ook de ruisonderdrukking doet zijn werk probleemloos, enkel met ernstige gevallen van compressieruis blijft het resultaat eerder matig. Met verschillende film- en videocontent had de LG geen enkel probleem. Gekartelde randen en kameffecten zijn een ding uit het verleden.

Toch had de televisie een verrassend zwak punt, de bewegingsscherpte. Op een toptoestel is die meestal uitstekend, maar de LG verbergt toch iets meer detail dan we gehoopt hadden. Ook de ‘motion compensation’ die pan-beelden vloeiend maakt, levert slechts erg matige resultaten.

Wie de ‘TruMotion’-instelling op ‘vloeiend’ zet, ziet wel geen schokken meer in panbeelden, maar moet helaas heel wat beeldartefacten accepteren. We kozen voor de ‘Clear’ instelling, maar die schokt erg hard. Kies voor een ‘user’ instelling om nog net iets betere resultaten halen. Zet ‘de-blur’ op acht en ‘de-judder’ op vier.

Zonder twijfel het sterkste punt van dit scherm is de kleurweergave. Zet de televisie in ‘Cinema’ mode en je geniet onmiddellijk van prachtige kleuren en natuurlijke beelden. De LG komt met een bijna perfect kleurbereik en volstrekt neutrale grijsschaal. Helaas kan de televisie daar geen sterk contrast aan koppelen. De zwartwaarde is matig, soms zelfs eerder zwak. Het toestel gebruikt een edge-led achtergrondverlichting, met lokale dimming waarvoor het toestel in verticale segmenten is onderverdeeld.

In een donkere omgeving kan je die segmenten helaas duidelijk zien, bijvoorbeeld door de cursor over het scherm te bewegen. Zolang je bij voldoende omgevingslicht kijkt, stoort die matige zwartwaarde niet. En je krijgt er in ruil wel een erg brede kijkhoek voor. Ben je op zoek naar een home theatre-tv, dan is dit geen goede keuze. Maar voor een woonkamer waar niet alle kijkposities ideaal zijn, en er vooral bij voldoende licht gekeken wordt, is de tv uitstekend geschikt.

gerelateerde items