Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

PrimeColor en High Dynamic Range?

Hoe zit het met HDR en breder kleurbereik? LG lanceert dit jaar een aantal toestellen met ‘PrimeColor’ achtergrondverlichting. Die zou moeten instaan voor zowel HDR als een ruimer kleurbereik. LG gebruikt hiervoor zowel ‘wide color leds’ (zoals in dit toestel), als ‘quantum dots’ (in een model dat mogelijk dit najaar uitkomt).

Het kleurbereik kan sterk groter gemaakt worden, door de ‘Color Gamut’ instelling op ‘native’ te zetten. Onze metingen wijzen dan uit dat de LG ongeveer 87% van het DCI-kleurbereik haalt, de standaard die gebruikt wordt in de cinemazalen. Dat is zeker niet slecht, maar wel beduidend minder dan de concurrenten die 92% en meer scoren. Mocht er op korte termijn veel content komen die dit kleurbereik gebruikt is dat een handicap, maar we achten dat weinig waarschijnlijk.

Op de huidige content is het grotere kleurbereik een handige truk om de prestaties bij veel daglicht nog wat aan te scherpen, maar puristen laten de ‘color gamut’ instelling beter op ‘auto’ staan.

En High Dynamic Range? LG claimt dat het scherm rond de 460 nit moet kunnen leveren, en dat klopt ook, dat is de maximale helderheid die we meten op het scherm. Dat is een goede prestatie, zeker als je weet dat de meeste schermen eerder rond de 300 nit zitten, en voldoende om zich bij de HDR-toestellen te plaatsen.

Maar het toestel positioneert zich wel tegenover een topmodel van Samsung dat in onze metingen 800 nit scoorde. Een verschil dat overigens duidelijk zichtbaar is. LG kon ook nog niet officieel bevestigen welke HDR-standaarden de televisie zal ondersteunen, maar liet wel weten dat het toestel ‘klaar is’ voor de toekomst.

gerelateerde items