Geluid

Getest: Monitor Audio Bronze 5

Zonder twijfel kan je van grote vloerstaanders een zeer indrukwekkende geluid verwachten. Een tijdje terug hadden we de Focal Sopra N°2 op bezoek, een machtige speaker die 70 kg weegt. Per stuk. En ongeveer een 1,5 meter hoog is. De klank was hemels, de reactie van mijn partner daarentegen…

Kortom, er is duidelijk nood aan een vloerstaande luidspreker die goed klinkt maar toch niet al te groot is. En dat is precies de beschrijving waar de nieuwe Bronze 5 aan beantwoordt.

 

,

Na het worstelen met heel wat grote speakers, is het toch wel een verademing om luidsprekers van 'slechts' 11 kg per stuk op te stellen. Dat is net een goed gewicht om de Bronze 5 een solide gevoel te geven. Ook de afmetingen zijn goed gekozen: 85 x 16,5 x 24,8 cm.

De afmetingen zijn slank genoeg zodat je bijvoorbeeld een Bronze 5 links en rechts van een 46- of 55-inch televisiescherm kan plaatsen, zonder dat het geheel er te ‘zwaar’ of overweldigend uitziet.

Bij het uitpakken viel mijn oog meteen op de afwerking. Hoewel de Bronze-reeks eerder een instapper te noemen valt en dus zaken als een glanzende laklaag mist, is de afwerking van de MDF-behuizing best goed en stevig. Dik genoeg dat je een kwaliteitsgevoel hebt en dat de zaak niet begint te rammelen of resoneren als je de volumeknop opendraait. 

Een mooi detail zijn de afgeronde hoeken vooraan, waardoor de Bronze 5 een tikkel minder hoekig en meer luxe overkomt dan een doorsnee instapspeaker. 

De houtgrenen in de zwarte versie (die ik getest heb) zorgden voor een beetje klasse. Ook de andere tinten kreeg ik onder ogen, bij een Bronze 1-set en Center. De Rosemah gaf dezelfde mooie indruk als de zwarte finish, de witte kleurstelling is echter niet uniform wit en dus misschien niet wat iedereen ervan zou verwachten. Het is trouwens de norm op dit prijspunt dat een glossy laklaag niet present tekent. Ook bij andere merken moet je daarvoor meestal naar een hogere reeks grijpen als je een glanzende afwerking wil.

In elk geval zit het qua bouwkwaliteit bij de Bronze 5 prima, zeker als je rekening houdt met het prijspunt. De luidsprekerterminals zien er prima uit en desgewenst kan je zelfs bi-ampen of aan bi-wiring doen. Misschien ben je daar niet zo’n fan van, maar je hebt in elk geval de optie.

,

Dit is niet de eerste Bronze van Monitor Audio. Het Britse merk gebruikt deze naam voor zijn instapfamilie bij de betere luidsprekers al een tijdje (na Bronze, volgt Silver, Gold en Platinum), maar nu voor het eerst zonder extra letters. De Bronze 5 is daarmee de opvolger van de Bronze BX5 die enkele jaren geleden verscheen.

Bij de vernieuwde Bronze-familie vallen een aantal zaken op. Zo worden de grilles nu met magneten op hun plaats gehouden, wat mooier is dan van die rubberen priktoestanden. Zo zeldzaam is een magneetbevestiging niet – bij duurdere speakers. Bij een betaalbare tower is het al iets ongewoner.

De Bronze-speakers is ook al reeds uitgerust met de holle C-CAM drivers die typisch zijn voor Monitor Audio. In het geval van de Bronze 5 gaat het om een 5 1/2 inch bass woofer en een 5 1/2 inch bass/mid-driver, met een 2,5 inch dome-tweeter (veilig achter een vaste, metalen grille). Er zijn bassports (eentje naar voren gericht, eentje naar achter) die de laagste frequenties de nodige ademruimte moeten geven. 

,

Als aandrijving voor de Bronze 5 heb ik voornamelijk de Denon AVR-X2200W gebruikt, aangezien de hele Bronze-familie op bezoek was voor een test van een 5.1-opstelling, met als bron een HEOS Link die voornamelijk vanaf streamingdiensten (Deezer en Tidal) en vanaf een NAS afspeelde.

Nu is de X2200W een prima receiver die qua prijspunt en mogelijkheden goed past bij de Bronze 5. Enkel voor wat hi-resbestanden greep ik naar de ingebouwde mediaspeler van de Denon, daar de HEOS Link enkel tot lossless cd-kwaliteit gaat. Wat trouwens naar mijn gevoel prima is voor een opstelling van deze type, daar niet van.

 


 

Al snel na het beluisteren van enkele tracks, vallen er wat zaken op bij de Bronze 5. Dat het qua imaging best wel goed zit, bijvoorbeeld, en dat het midden en hoog helder maar niet overscherp wordt neergezet. Aanvankelijk waren de speakers niet echt ingedraaid, maar niettemin kreeg ik een mooie ruime soundstage te horen.

We hadden het niet anders verwacht, maar heel diep gaat de Bronze 5 niet. Er zijn beperkingen aan wat een kleine volume kan leveren. Aanvankelijk had ik de Bronze 5-speakers 50 cm plus van de muur opgesteld, dan toch wat dichterbij, en dat klonk al meteen heel wat beter. Je krijgt dan een klank die nog altijd heel mooi klinkt in het midden en hoog, maar net iets meer punch tentoonstelt. Te mager in het laag mag je hem niet noemen, maar je hebt echt wel wat volume nodig om een echt goed basfundament te horen.

Een van de zaken die ik apprecieerde aan de Bronze 5 is dat zijn tuning heel goed past bij meer gitaargefocuste muziek. Neem nu ‘Black Hole Sun’ van Soundgarden – een track die (ongelooflijk genoeg) al twintig jaar plus oud is. De stem van Chris Cornell werd netjes in het midden geplaatst, terwijl het perfect in balans is met de gitaarlijnen, die vol dynamiek worden gebracht, terwijl de die prachtig opgenomen drum er perfect uit te pikken is.

Springen we nog verder terug in de tijd, naar de geslaagde cover door Otis Redding van ‘Satisfaction’ (in monoversie, jawel), dan blijkt die Bronze 5 toch wel zich even goed thuis te voelen met de snelbewegende groove, begeleidt door een soms wat hoog klinkende blazers (maar dat is de opname ook wel). Bij Portisheads ‘The Rip’ klinkt de analoge synth lekker warm en hoor je zelfs bij lage volumes die hi-hat meegaan met het ritme, maar het moet wat luider staan om het liedje echt te horen zoals het hoort.

In kader van de test van de Denon-receiver kwam ook aardig wat video aan bod. Bij een actiefilm zoals Kingsman: The Secret Service presteerde de Bronze 5 in combinatie met een set Bronze 1, Center en W10-subwoofer zeker niet slecht, maar ik vond de set wel meer uitblinken in de weergave van muziek dan film. Met name van de W10 – zonder die uitgebreid op de pijnbank te leggen en dus met de nodige nuance – had ik toch wat meer verwacht bij spectaculaire explosies en dergelijke. 

,

Met de Bronze 5 heeft Monitor Audio een geslaagde speaker afgeleverd die heel wat biedt voor zijn prijspunt en gevestigde waarden als de Bowers & Wilkins 684 S2 toch durft te beconcurreren. 

Maar wie echt van een beukende baslaag houdt, raden we toch aan om te gaan voor een 2.1-opstelling of te kijken naar de iets grotere Bronze 6-vloerstaanders met hun 3-wegopstelling en iets grotere C-CAM-drivers. Het is ook belangrijk om te realiseren dat je qua het toevoegen van lage frequenties altijd iets kan doen, terwijl een gebrek aan detail vaak onoverkomelijk is. De eventuele zwakte van de Bronze 5 is dus op te vangen en wat telt, is present.

Dat gezegd zijnde, toch even benadrukken dat de Bronze 5 gegeven zijn prijs niet tekortschiet in het laag. Integendeel, wat ons betreft levert Monitor Audio met de Bronze 5 een zeer attractieve speaker die heel veel biedt voor een redelijk prijskaartje. Qua detailweergave speelt hij op een hoger niveau dan het prijskaartje zou laten vermoeden, en het is net zijn precisie en helderheid die hem in de smaak zal laten vallen bij mensen die graag de fijne details – de plectrum die over de snaren glijdt of de drumstick die op de rand van een snaredrum tikt – in hun muziek horen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.