Geluid

Getest: Sony SRS-X11

Bluetooth-speakers komen in alle maten, maar de nieuwe SRS-X11 van Sony is toch een uitschieter qua compactheid. Het is een kubusje dat voldoende klein is om zomaar in je hand te houden, amper 6 cm aan elke zijde groot. Door de afgeronde hoekjes lijkt hij warempel op een dobbelsteen.

Wij hebben voor u, de lezer, getest of je hem in een noodgeval ook daarvoor kan gebruiken. Helaas, de SRS-X11 rolt niet goed. Het is maar dat u het weet.

Het is meteen de grootste troef van de X11: je neemt hem zonder nadenken overal mee. Het gewicht van 220 gram is ook niet van die aard dat hij je rugzak of zelfs jaszak te zwaar maakt.

In de doos is er zelfs een polsbandje om de SRS-X11 aan je hand te hangen, al lijkt ons dat niet iets dat je lang gaat volhouden.

,

Muziek beluisteren, zonder geknoei. Daar draait het om bij speakers als deze en dat is ook precies wat de SRS-X11 levert. Het koppelen van de Sony-speaker met je mobiel toestel (of laptop met Bluetooth) neemt maar enkele seconden van je tijd. Dat is zeker zo als je een smartphone of tablet met NFC-chip hebt, want dan moet je enkel je mobiel toestel even tegen de SRS-X11 tikken.

Je kan meerdere toestellen koppelen met de Sony – zodat je niet keer op keer moet pairen – maar op elk gegeven moment kan slechts eentje muziek leveren.

Wie een old school mediaspeler zonder Bluetooth heeft liggen, kan overigens aan de slag met een kabeltje met 3,5 mm jack. 

,

De SRS-X11 nodig uit om overal mee te nemen. Gelukkig is het ook voldoende stevig om een mobiele levenstijl te overleven. De behuizing is een combinatie van metaal (vooral de roosters aan drie kanten van de kubus) en een rubberachtige kunststof. Beide materialen lijken toch tegen een stootje te kunnen.

We hebben een klassieke zwarte uitvoering getest. Wil je wat meer kleur in je leven brengen, dan heeft Sony ook vier andere tinten, waaronder een hipper roze en turquoise.

Nog even vermelden dat er boven op de X11 een reeks verzonken knopjes zijn. Naast een power/pair-toets heb je twee volumenknoppen en een toets om een telefoonoproep te accepteren.

De SRS-X11 heeft immers een microfoon en kan dus dubbelen als speakertje tijdens telefoongesprekken, wat aardig lukt.

,

Volgens Sony is de SRS-X11 een 2.1-systeem, dankzij 10 watt aan speakers en twee passieve radiatoren voor lage frequenties. Dat klinkt spectaculair, in de praktijk is de X11 een aardige Bluetooth-speaker die niet bijzonder laag gaat. Een passieve radiator in zo’n kleine kubus, je moet er ook geen mirakels van verwachten.

Diepe bassen verdwijnen al gauw in de mix, maar vocals klinken verrassend goed. “Raise your weapon” van deadmau5 is een toepasselijke testtrack, met vette beats, synths en mooie vocals. Het klinkt allemaal best ok, zolang je het volume niet te veel open schroeft.

Ga je echt luid, dan wordt vervorming een probleem. Weet je dat wat te negeren, dan ga je wellicht paf staan hoe luid deze dobbelsteen wel kan.

Trouw aan de belofte die Sony maakt in zijn specificatielijst maakt, blijkt de SRS-X11 het lang uit te zingen op één batterijlading. Of je echt 12 uur haalt, hebben we niet exact kunnen bepalen, maar de speaker heeft tijdens het testen toch behoorlijk wat uren zijn ding gedaan. 

,

Er zijn natuurlijk limieten aan wat een kubus van 6 x 6 x 6 kan produceren. Los van het frequentiebereik dat door die vorm beperkt is, lijkt alle klank van één klein punt te komen. Daar hebben alle compacte speaker wel last van.

Maar de X11 biedt je wel een manier om een ruimer geluid te bekomen. Heb je twee exemplaren van de speaker, dan kan je met een druk op de ADD-knop op de achterkant een stereopaar vormen. Een LED-lichtje onderaan de kubus vertelt je welke X11 het linkse en welke het rechtse kanaal voor zijn rekening neemt.

Je hebt overigens ook de optie om beide speakers in mono te laten spelen, wat interessanter is als je ze zover van elkaar moet plaatsen dat een stereosignaal raar zou klinken.

Een set SRS-X11’s klinkt spectaculair beter – of toch natuurlijker. Echt een kamer vullen is buiten bereik voor deze speaker, maar bijvoorbeeld een X11 aan weerszijden van je computermonitor creëert best een leuke ervaring.  

,

De SRS-X11 is gegeven zijn grootte en prijspunt een goede Bluetooth-speaker. De autonomie van 12 uur is prima – en dat is zeker zo als je (opnieuw) rekening houdt met hoe klein het ding is. Naar ons gevoel is de Sony SRS-X11 een uitstekende optie als je bijvoorbeeld op rugzakvakantie vertrekt en onderweg of op je bestemming wat muziek wil hebben.

Twee SRS-X11-speakers in stereomodus zijn helemaal top, al zit je dan wel aan een prijspunt van circa 170 euro. Aan die prijs kom je vervaarlijk dicht in de buurt van speakers als de Bose SoundLink Mini, die weliswaar groter zijn maar wel voller klinken. Het stereogevoel van een setje X11’s is echter onverslaanbaar.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.