Laten we even beginnen bij de M50. In tegenstelling tot wat je wellicht verwacht, is deze gloednieuwe streamer geen stand-alone unit. Er zit namelijk geen DAC (digitaal-naar-analoog omzetter) in. Kortom: je hebt een externe DAC nodig om muziek uit de M50 te halen. En hier heeft NAD echt visie gehad. De M50 past immers perfect bij de M51 Direct Digital DAC, maar kan het ook prima vinden met de M2 Direct Digital-versterker of wel- licht de C390DD, ook een Direct Digital-versterker.

Voor deze test combineren we hem met de NAD M51 DAC, wat feitelijk een M2 of C390DD is zonder de krach- tige eindversterker. Maar de Direct Digital-technologie is gelijk, met dezelfde Zetex DDFA-chip.

De M51 heeft zowel twee HDMI-ingangen (en een output voor beeld) als AES, coaxiaal, optisch en USB (24-bit/192kHz). Verder zien we achterop nog een USB- ingang voor firmware-updates, een RS232-poort en zowel gebalanceerd als single ended analoog uit. Het is dus echt een waanzinnig compleet apparaat.

Beide toestellen kunnen vervolledigd worden met de M52, een datatank die in wezen een zeer uitgebreide externe schijf is. In de stevige, mooi afgewerkte behuizing zitten drie schrijven die speciaal ontwikkeld zijn voor continu gebruik. Geen goedkoop desktopmodel dus. Een RAID-controller stuurt de drie schijven aan (in RAID-5) en zorgt ervoor dat de data veilig staan. Eén schijf mag de geest geven zonder dat data verloren kan gaan. 

De M52 kan via USB aan de M50 gekoppeld worden en wordt ook direct herkend en geïndexeerd. Echt plug- and-play dus.