Redactie  FWD

De setup

Naar een geschikte DAC hoeven we niet lang te zoeken, aangezien NAD ons ook de nieuwe M51 Direct Digital DAC bezorgde. We koppelen de NAD M50 met de RS232-kabel én een coaxiale interlink aan de M51, die we gebalanceerd aansluiten op onze referentieset.

Die bestaat uit een Pass Labs X2.5 voorversterker, Van Medevoort PA333’s eindversterkers en Lentus Audio Duo luidsprekers. Via USB sluiten we de M52 ook meteen aan op de M50. Tenslotte pluggen we nog een netwerkkabel achterin de M50 om toegang te krijgen tot de NAS, en klaar is Kees.

De ingebruikname heeft niet veel om handen. De audiostreamer ontvangt een IP-adres van het netwerk, waarna hij via een webinterface benaderd kan worden. NAD heeft het simpel maar efficiënt gehouden. We kunnen via de browser bijvoorbeeld de naam van de speler veranderen, aangeven wat de CD-drive moet doen (direct spelen, rippen of vragen wat te doen), waarin de speler moet rippen, netwerkshares invoeren, en ga zo maar door. Het werkt prettig en snel.

Als we zoeken binnen het netwerk, ziet de NAD echter geen share. En ook niet de NAS, wat vreemd is. Als we het directe pad invoeren naar de muziekmap, ziet hij de NAS wel. Wellicht een firmwareprobleempje of een specifieke netwerksituatie: we hebben heel wat in het netwerk hangen. Geen man overboord alleszins.

Na het invoeren van de map van onze NAS gaat de speler scannen. Dat duurt natuurlijk even. Hoe lang is afhankelijk van de snelheid van de NAS, het netwerk en het aantal dubbele albums. De NAD kan namelijk ‘ontdubbelen’, maar dan moeten de twee albums wel honderd procent identiek zijn. En dat komt niet zoveel voor, merken we.

Overigens komen we nu wel achter één minpuntje van de app die NAD heeft gemaakt: we kunnen niet op folder navigeren. Dat hadden we graag gewild, want we hebben een speciale high-res map met enkele albums die we ook op CD-kwaliteit hebben. 

gerelateerde items