Redactie  FWD

Transparant

Bij streamen geldt doorgaans: hoe hoger de bitrate, hoe beter de geluidskwaliteit. Om een eenvoudige vergelijking te maken: een lossless FLAC-bestand met een bitrate van ongeveer 900 kbps klinkt beter dan een lossy MP3 op 192 kbps. En doorgaans (niet altijd) klinkt hi-res (24-bit/92kHz of 24-bit/192kHz) beter dan een CD’tje.

Als we de NAD Master Series-setup testen, komen we tot de conclusie dat de M50-streamer deze verschillen zéér goed laat horen. Dat is mede te danken aan de M51 DAC die echt waanzinnig detailrijk speelt zonder ooit scherp of onrustig over te komen. Zowel via HDMI als via USB en S/PDIF speelt de M51 zeer neutraal, groots, gul, compleet en absoluut zonder korrel. Het is zonder meer een openbaring in deze prijsklasse. En nu we het over de prijs hebben: wij zouden de M51 veel hoger inschatten dan de 1.799 euro die NAD ervoor vraagt. Koopje!

We hebben bijvoorbeeld Buena Vista Social Club in CD-kwaliteit (prima opname) en high-res (24/96). Dat verschil is zeer gemakkelijk hoorbaar. De high-res opname klinkt iets vloeiender en grootser, maar ook iets minder strak gefocusseerd en wat verder weg dan de CD. Wij vermoeden dat het een geüpsamplede versie is van het schijfje.

Pakken we echter Porcupine Tree The Incident (24/96), dan horen we een bijzonder strakke, soepele en grootste presentatie van de psychedeli- sche rockband. Geen korrel te bekennen. Waanzinnige opname! En het is waanzinnig genieten met deze prachtige NAD-apparaatuur.

Als we de klank van deze M50 set-up globaal moeten verwoorden is het: rustig, open, neutraal, detailrijk, vloeiend en innemend. Opvallend is dat dit systeem ook bijzonder goed overweg kan met gewone CD’s. Ook die zijn vrij van vervelende korrel of scherpte. Zelfs oudere, minder goede opnames komen nog prima uit de luidsprekers. En dat is een kracht die lang niet alle streamers bezitten!

Hebben we dan helemaal geen puntjes van kritiek? Toch wel. Zo vinden we de M52 echt geen koopje. Het is een mooie opslagoplossing in een huiskamervriendelijk jasje, maar de prijs die NAD ervoor vraagt (2.500 euro) vinden we in één woord ridicuul. Voor 1.000 euro schaf je een erg uitgebreide NAS aan die veel meer kan en die je gewoon weg kan stoppen in de meterkast. Kortom: de M52 kunnen we niet aanraden. 

gerelateerde items