Hoe maak je projector behuizingen minder saai? Geen eenvoudige taak, maar Optoma heeft het geklaard. Wie de vloeiende lijnen van de HD91 bewondert, denkt onwillekeurig terug aan de benzinetank van een of andere matzwarte Ducati racemotor. En misschien is dat opvallend uiterlijk geen toeval, want ook onder de motorkap heeft de Optoma een bijzondere verrassing in petto.

Optoma HD91

Dit is namelijk een DLP-projector met een LED-lichtbron. LED-lichtbronnen worden al langer gebruikt in projectoren, maar dan hoofdzakelijk in de kleine pico-projectoren of compacte zakelijke modellen. Bij Home Theater projectoren blijft het eerder uitzonderlijk. De voordelen zijn nochtans legio. LEDs gaan veel langer mee, Optoma belooft 20.000 uur in eco-mode, vergeleken bij de typische 5.000 uur van een gewone lamp. LEDs kunnen ook erg efficiënt gedimd worden zodat een dynamische iris overbodig is. En vermits er afzonderlijke rode, groene en blauwe leds gebruikt worden is er geen kleurwiel nodig zoals dat bij andere single chip DLP-projectoren het geval is. Adieu regenboogeffecten én het maakt de projector stiller.

Staan er tegen zo veel voordelen dan geen nadelen? Ja, toch wel. In de de kleine pico-projectoren met LED-lichbron was de lichtopbrengst onvoldoende en de kleuraccuraatheid liet te wensen over. We zijn uiteraard benieuwd hoe Optoma die problemen heeft aangepakt. Helaas was onze versie nog niet voorzien van de allerlaatste firmware. Beschouw deze review dus als een preview, Optoma beloofde ons de projector terug te bezorgen zodat we de finale versie ook kunnen evalueren.