Naim Audio, dat zijn die Britten die aardige hifi-spullen maken die zeer gewaardeerd worden maar die buiten de audiowereld niet zo bekend zijn. Met de Muso komt daar vast verandering in.

Met een klassieke hifi-keten kan je de doorsnee consument niet langer verleiden, hoe spijtig dat we dat allemaal wel vinden. Toch is er ook bij het grote publiek opnieuw interesse in beter geluid te bespeuren. Precies daarom dat er in de audiowereld een trend te bespeuren valt om alles-in-één-oplossingen te creëren die toch een goede klank kunnen leveren. Een heel mooi voorbeeld hiervan is de Muso van Naim Audio, een toestel dat er bovendien verdomd mooi uitziet.Aluminium wonder
Nu is de basisvorm van de Muso eigenlijk niet zo bijzonder. Het is een rechthoekige doos. En toch mag je dit toestel echt een designtopper noemen, een muziek-speler die op geen enkele manier een goedkoop gevoel heeft. Veel alles-in-één-oplossingen zijn er eigenlijk niet goed uit en steken af tegen de rest van je interieur. De Muso daarentegen is door een slimme keuze voor aluminium net een echt pronkstuk in je woonkamer. De volledig metalen afwerking, waarbij er geen zichtbare schroeven zijn, ziet er echt heel goed uit. Het lijkt wel een unibody-ontwerp, net zoals de iPhone. In realiteit zit onder het aluminium een houten behuizing, wat vanuit een akoestisch standpunt beter is.En neem nu de koelvinnen. Je kan er niet echt aan ontsnappen bij een versterker met een beetje vermogen, maar bij de Muso maken ze het ontwerp net volledig, beetje stoer ook. Tijdens het testen werden ze nooit echt warm, dus we vermoeden dat de massieve vinnen er toch ook een beetje voor de show zitten. Maar een misdaad is dat niet.


Bediening via de app
Knopjes en lampjes, ze verstoren het strakke lichaam van de Muso niet. Alles zit geconcentreerd in een grote - en dat menen we echt! - draaiknop op de bovenkant. Je moet hem echt met de hele hand verdraaien, zo lijkt het wel, maar de knop is perfect uitgebalanceerd zodat je zelfs met een vederlichte aanraking het volume kan veranderen. Als je dat doet, licht er even een streep rond de knop op om je een visuele indicatie van het volume te geven. Knap, zeg! De oppervlakte van de draaiknop dubbelt als basale display en interface. Je ziet bijvoorbeeld mediacontrols en een indicatie welke bron geselecteerd is. Hoewel er in de doos een afstandsbediening aanwezig is, moet je om alles uit de Muso te halen de Naim-app installeren op je telefoon of (beter) je tablet. Dat kan op een Apple- of Android-toestel. Naim is heel vroeg begonnen met het aansturen van toestellen via apps en je merkt dat het Britse bedrijf er ondertussen heel goed in is geworden. De Naim-app is helder, responsief en een voorbeeld voor vele anderen. Het crashte tijdens het testen nooit - dat maken we maar weinig mee..