Beeld

Review: Acer H9500BD

Deze DLP-projector is (samen met de Mitsubishi) een van de meer compacte projectoren uit de test die we even terug hielden. Aan de buitenzijde verraadt de projector nog een beetje zijn verwantschap met de dataprojectoren van Acer. Zo vinden we bij de aansluitingen nog een DVI-connector en een VGA-out connector (through-put van de VGA-ingang). Welk nut je aan de VGA-uit hebt is ons een raadsel, maar de DVI-aansluiting gebruik je met een verloopstukje desgewenst als derde HDMI-aansluiting. Daarmee scoort de Acer alvast prima qua connectiviteit.

Ook de plaatsing valt mee: het zoombereik is gemiddeld en er is een kleine hoeveelheid lensshift beschikbaar. De lensshift bedien je met twee draaiwielen aan de zijkant van de projector, en die doen hun werk erg nauwkeurig. Ook de lens-throw valt binnen de verwachtingen. Een 100-inch beeld realiseer je ongeveer op een afstand van 3 tot 5 meter.

Minder tevreden zijn we over de gebruiksvriendelijkheid, en dat is in grote mate te wijten aan de afstandsbediening die ronduit slecht is. Acer bundelde een remote die ook voor hun dataprojectoren geschikt is, waardoor de helft van de remote onbruikbaar is. Denk
daarbij bijvoorbeeld aan twee muisknoppen en een D-pad om de muis te bewegen, een volumeknop en nummertoetsen. Enkel de bovenste toetsen zijn verlicht – gelukkig wel de nuttige toetsen – maar vermits de opschriften niet op maar boven de toetsen staan en bovendien piepklein zijn, zal dat niet veel helpen. 

Voor zowat alle ingrepen moet je dus in de menu’s zijn. Die zijn duidelijk en leesbaar genoeg, maar er ontbreken wel behoorlijk wat dingen. De grijsschaal bijregelen is onmogelijk, en het CMS (Color Management System) biedt zeer beperkte mogelijkheden. De kwaliteit van de beeldpresets zal dan ook erg belangrijk zijn voor het eindresultaat.

Het is echter niet al kommer en kwel, want deze Acer heeft ook behoorlijke troeven. Zo biedt hij voor zijn prijs toch een aantal interessante features: frame-interpolation (AcuMotion), een dynamische iris, PiP-mogelijkheden (Picture-in-Picture) en 2D-naar-3D-conversie.

,

Bij de beeldverwerking merken we dat de iets lagere prijs van de H9500BD ook gevolgen heeft op de kwaliteit. Zo is de de-interlacing zeker niet perfect op dit toestel, dus laat die taak over aan het bronapparaat – zet je Blu-ray-speler bijvoorbeeld in 1.080p. Dat geldt iets meer voor DVD-content en SD-content dan voor HD-materiaal. De scaling is beter, maar onze aanbeveling blijft om de speler in 1.080p te zetten.

Ook de AcuMotion frame-interpolatie zorgt maar voor matige resultaten. Je kan de schokken uit panbeelden wegwerken, zonder al te veel beeldartefacten zelfs, maar er blijft in bewegingen wel veel detail verloren gaan. Snelle pans van tekst bijvoorbeeld, zijn  daardoor moeilijk leesbaar. 

De zwartwaarde is het zwakste punt van de Acer, al is die te verbeteren met de dynamische iris. Die zorgt dan wel voor donkere zwarten, maar we vinden de reactie soms wat traag: af en toe zie je de aanpassingen in het beeld.

De iris is heel zacht hoorbaar, maar wordt overstemd door het ventilatorlawaai. We gaan niet zo ver om de projector daarvoor af te keuren, maar het is wel duidelijk hoorbaar. Hoewel Acer er zelf geen cijfers op kleeft, lijkt het er op dat het geluidsniveau in de helderste lampmode toch al snel naar 32 dB neigt. In eco-mode is het resultaat beter, maar ook dan is deze Acer zeker niet stil te noemen. Omdat je erg weinig helderheid verliest met de eco-mode (slechts 15 procent) is het een aanrader om het lawaai langs die weg te beperken.

De H9500BD doet het wel uitzonderlijk goed qua lichtopbrengst. De helderste modi zitten vrij dicht bij de specificatie, en de ‘Cinema’-mode is nog steeds heel helder. De grijsschaal is zeer neutraal, uitstekend zelfs, en ook het helderheidsverloop ziet er prima uit. Het kleurbereik kan wel beter, al valt het zeker nog binnen de grenzen van wat we als oké beschouwen: enkel het blauw is echt iets te licht. 

De synchronisatie-emitter voor een 3D-bril is ingebouwd en het toestel wordt ook geleverd met een 3D-bril. Extra brillen zijn bovendien schappelijk geprijsd. Helaas duurt overschakelen naar 3D erg lang, en durft het daarbij weleens mis te lopen. Zo kregen we onze 3D Blu-ray eerst in top-bottom-formaat te zien en moesten we manueel aanduiden dat we 3D wilden. En bij het skippen van een hoofdstuk duurt het soms een paar seconden voor de bril opnieuw gesynchroniseerd is.

Uiteindelijk zijn dat kleine grieven, waar je niet voortdurend mee geconfronteerd wordt. Het 3D-resultaat is eigenlijk zeer goed. De kleuren zijn degelijk en de helderheid valt goed mee. En nog het belangrijkst van al: er is nauwelijks sprake van crosstalk. Daarmee legt deze Acer op 3D-vlak het vuur aan de schenen van sommige duurdere projectoren.


,

De Acer weet in eerste instantie te scoren met zijn lage prijs. Welke compromissen moet je daarvoor maken? Een iets minder goede beeldverwerking, minder kalibratiemogelijkheden en vooral een matige zwartweergave. Je moet ook leren leven met een onhandige remote. 

Daartegenover staat een zeer flinke lichtopbrengst, zodat de H9500BD zich ook thuis voelt in matig verlichte ruimtes. De kleurweergave is bovendien vrij goed, zodat het gebrek aan instellingen niet te zwaar doorweegt.

Tot slot is de Acer een uitstekende keuze voor 3D. Daarmee lijkt hij een prima alternatief voor wie de lat wat minder hoog legt bij 2D-weergave, maar toch van 3D wil genieten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.