Acer presenteert met de Iconia A1 een logische opvolger op de Iconia B1. Pijnpunten als een ondermaats scherm en trage processor werden aangepakt, zonder dat de prijs erg de lucht in is geschoten. Vanzelfsprekend was ik erg benieuwd om met dit toestel aan de slag te gaan.

Design
Het valt meteen op dat de plastic behuizing van de Iconia A1 veel steviger is dan die van de B1. Bovendien is de blauwe rand achterwege gelaten, waardoor deze A1 er minder als een stuk speelgoed uitziet. De tablet is wel wat aan de dikke kant (1,11 centimeter) en met 410 gram geen lichtgewicht, maar door het compacte “boekformaat” (20,87 op 14,57 cm) blijft hij toch zeer handelbaar. Dat formaat is mede te danken aan de 4:3 beeldverhouding, waardoor de tablet niet zo uitgerekt is als de meeste andere Androidtablets, die vaak een 16:9 beeldverhouding gebruiken.
 


Langs voor doet de Iconia A1 wat denken aan de iPad (Mini). Onder de glasplaat ligt het scherm, omgeven door een zwarte lijst en vanboven in het midden een VGA-camera om te videobellen. Er zijn aan de voorkant geen fysieke knoppen aanwezig. De zijkant van de tablet is omgeven door een zilverkleurige rand waar de aan/uit-knop, volumeknoppen, aansluitingen voor usb en HDMI, en een microSD-sleuf in verwerkt zitten. De achterkant is gemaakt van een wit plastic dat zacht aanvoelt, met linksonder een luidspreker en linksboven een 5 megapixelcamera die acceptabele foto’s en filmpjes aflevert.

Scherm
Het 7,9-inch scherm heeft een resolutie van 1.024 op 768 pixels, net zoveel als de iPad Mini van Apple. Dat is zeker niet de hoogste resolutie voor dit schermformaat - de nieuwe Nexus 7 van Google is iets kleiner en pakt uit met maar liefst 1.920 op 1.200 pixels - maar ik kan niet zeggen dat het scherm er slecht uitziet. Dat wordt mede geholpen doordat het scherm praktisch tegen de bovenliggende glasplaat kleeft, iets wat nog een pijnpunt was op de Iconia B1.
 


Acer had de maximale schermhelderheid van de Iconia A1 wel gerust nog wat hoger mogen maken. Nu is het scherm soms wat aan de doffe kant. Bovendien krijg je buiten in de zon algauw last van reflecties, waardoor het scherm niet goed zichtbaar is. Dat valt nog mee bij een lichte achtergrond - bijvoorbeeld tekst op witte achtergrond - maar wordt problematisch wanneer je een (donkere) video wilt bekijken. De kijkhoeken zijn dan wel weer voldoende groot, zodat je ook met meer mensen tegelijk makkelijk naar het scherm kan kijken.