Mobile

Review: Acer Iconia A1

Acer presenteert met de Iconia A1 een logische opvolger op de Iconia B1. Pijnpunten als een ondermaats scherm en trage processor werden aangepakt, zonder dat de prijs erg de lucht in is geschoten. Vanzelfsprekend was ik erg benieuwd om met dit toestel aan de slag te gaan.

Design
Het valt meteen op dat de plastic behuizing van de Iconia A1 veel steviger is dan die van de B1. Bovendien is de blauwe rand achterwege gelaten, waardoor deze A1 er minder als een stuk speelgoed uitziet. De tablet is wel wat aan de dikke kant (1,11 centimeter) en met 410 gram geen lichtgewicht, maar door het compacte “boekformaat” (20,87 op 14,57 cm) blijft hij toch zeer handelbaar. Dat formaat is mede te danken aan de 4:3 beeldverhouding, waardoor de tablet niet zo uitgerekt is als de meeste andere Androidtablets, die vaak een 16:9 beeldverhouding gebruiken.
 

Langs voor doet de Iconia A1 wat denken aan de iPad (Mini). Onder de glasplaat ligt het scherm, omgeven door een zwarte lijst en vanboven in het midden een VGA-camera om te videobellen. Er zijn aan de voorkant geen fysieke knoppen aanwezig. De zijkant van de tablet is omgeven door een zilverkleurige rand waar de aan/uit-knop, volumeknoppen, aansluitingen voor usb en HDMI, en een microSD-sleuf in verwerkt zitten. De achterkant is gemaakt van een wit plastic dat zacht aanvoelt, met linksonder een luidspreker en linksboven een 5 megapixelcamera die acceptabele foto’s en filmpjes aflevert.

Scherm
Het 7,9-inch scherm heeft een resolutie van 1.024 op 768 pixels, net zoveel als de iPad Mini van Apple. Dat is zeker niet de hoogste resolutie voor dit schermformaat – de nieuwe Nexus 7 van Google is iets kleiner en pakt uit met maar liefst 1.920 op 1.200 pixels – maar ik kan niet zeggen dat het scherm er slecht uitziet. Dat wordt mede geholpen doordat het scherm praktisch tegen de bovenliggende glasplaat kleeft, iets wat nog een pijnpunt was op de Iconia B1.
 

Acer had de maximale schermhelderheid van de Iconia A1 wel gerust nog wat hoger mogen maken. Nu is het scherm soms wat aan de doffe kant. Bovendien krijg je buiten in de zon algauw last van reflecties, waardoor het scherm niet goed zichtbaar is. Dat valt nog mee bij een lichte achtergrond – bijvoorbeeld tekst op witte achtergrond – maar wordt problematisch wanneer je een (donkere) video wilt bekijken. De kijkhoeken zijn dan wel weer voldoende groot, zodat je ook met meer mensen tegelijk makkelijk naar het scherm kan kijken.

,

Specificaties
De Iconia A1 draait op een 1,2 GHz quadcore-processor (MediaTek MTK 8125) en beschikt over 1GB RAM-geheugen. Dat blijkt meer dan genoeg om de tablet vlot draaiende te houden. Elke animatie of opdracht verloopt soepel en multitasken doet het toestel amper zweten. Ik heb de tablet tijdens het testen ook regelmatig gebruikt voor spelletjes en het afspelen van video en dat vormde geen enkel probleem. In tegenstelling tot de Iconia B1, kan de Iconia A1 ook met 1080p HD-video overweg.

De tablet heeft standaard 16GB opslagruimte aan boord, maar dat kan zoals gezegd nog verder worden uitgebreid met een microSD-kaartje tot maximaal 32GB. Dat zou voor de meeste gebruikers meer dan voldoende moeten zijn. Er is geen sleuf voor een simkaart voorzien, dus 3G-internet wordt niet ondersteund. Verbinden met het internet gaat enkel via wifi. Is er geen wifi-netwerk beschikbaar, dan kan je dat eventueel oplossen door te tetheren vanaf je smartphone. Bluetooth wordt wel ondersteund.

De Iconia A1 haalt haar energie uit een 4.960 mAh-batterij en die doet het een pak beter dan de 2.710 mAh-batterij van de Iconia B1. Ik opende een videobestand in MX Player en liet dat steeds herhalen, met de helderheid volledig open en de wifi-verbinding actief. De tablet begaf het pas na meer dan 8 uur. Ideaal om de kinderen zoet te houden tijdens een lange autoreis. Voorzie ze dan wel van een hoofdtelefoon, want de tablet telt maar één luidspreker en die levert niet meteen de beste resultaten wanneer je naar een film wilt kijken.
 

De Acer Iconia A1 mag overigens over het algemeen als een echte familietablet beschouwd worden. Omdat de tablet draait op Android 4.2.2 Jelly Bean, beschikt hij ook over de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen aan te maken, net zoals je dat op een pc zou doen. Zo kan elk lid van de familie zijn of haar eigen profiel aanmaken en naar eigen smaak instellen. Acer blijft trouw aan de standaard Androidinterface, maar voegt er wel nog enkele eigen apps (AcerCloud) en widgets aan toe.

,

Conclusie
De Acer Iconia A1 is de opvolger van de Iconia B1 en doet het op alle vlakken – met uitzondering van de prijs – een pak beter dan zijn voorganger. Maar laat die hogere prijs je niet tegenhouden, want met een adviesprijs van 169 euro is de Iconia A1 nog altijd erg scherp geprijsd.

De tablet is wat aan de zware kant en de schermhelderheid mag gerust nog wat opgekrikt, maar qua prestaties stelt deze Iconia A1 niet teleur. Vooral de batterij doet het bijzonder goed. Jammer genoeg ontbreekt de ondersteuning voor 3G-internet, maar Acer heeft reeds aangekondigd dat het ook met een 3G-versie op de markt komt. Die zal een adviesprijs van 219 euro meekrijgen.

Ben je op zoek naar een tablet in de 8 inch-klasse, maar vind je de Apple iPad Mini of Samsung Galaxy Note 8.0 toch wat aan de dure kant, dan heb je aan de Acer Iconia A1 een erg complete tablet voor een zeer interessante prijs. Geef je niet om een paar tientjes meer en mag het scherm gerust nog wat kleiner, dan loont het wel de moeite om de nieuwe Nexus 7 af te wachten. Die levert, op papier alvast, zeer knappe prestaties en je hebt de garantie dat toekomstige Android-updates altijd op je toestel zullen verschijnen. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.