Geluid

Review: Akai AMD75

Hoe zou het eigenlijk zijn met Akai? In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw had het merk een benijdenswaardige reputatie opgebouwd met z’n bandrecorders en cassettedecks.

Daarna begon de fabrikant ook materiaal voor de pro-audio markt te produceren. De samplers van het merk waren bijvoorbeeld mateloos populair. Vandaag is Akai nog steeds in de pro-audio markt aanwezig en is ook de productie van consumentenelektronica weer goed op gang gekomen.

,

Dat verklaart meteen ook waarom we de Akai AMD75 op bezoek hebben, een microset. Aan de afmetingen van de doos te zien moet je de term ‘micro’ wel met een korreltje zout nemen. Na het uitpakken blijkt dat vooral de luidsprekers groot uitvallen: ze zijn 30 centimeter hoog en 25 centimeter diep. Niet dramatisch afwijkend van de andere sets, maar ‘micro’ zouden we dit formaat niet durven noemen.

Mooi zijn ze wel. De zijwanden staan lichtjes bol, wat een stuk eleganter oogt. En de afwerkingskwaliteit – in rozenhout met een blinkende laklaag er overheen – is eersteklas. De elektronica van het systeem is gehuisvest in twee metalen componenten. Die hebben dezelfde afmetingen en uiteraard ook een gelijkaardige styling, met lichtjes bol staande voorpanelen. Ook hier ziet de afwerking er zeer verzorgd uit.

Het eerste apparaat – te herkennen aan de flinke, centrale volumeknop – is de versterker, het tweede een cd/ dvd-speler met ingebouwde FM-tuner en USB-poort. Snufjes zoals streaming audio, internetradio en AirPlay zoek je tevergeefs bij deze set, en je hoeft ook niet aan te komen met iOS-apparaten.

De versterker doet denken aan een klassieke hifiversterker en ook de bedieningselementen op het voorpaneel wijzen in die richting. Op de achterzijde zitten de luidsprekeruitgangen (drukklemmetjes) en een poort voor de systeemkabel, die instaat voor de communicatie met de tweede unit.

De systeemkabel is erg kort, maar toch lang genoeg om de apparaten desgewenst naast elkaar te zetten. Bij de tweede unit valt op dat de USB-poort op de achterzijde zit, wat best vervelend is bij het wisselen van media. Veel kun je er trouwens niet mee: volgens de handleiding leest ze alleen mp3’tjes, al merken we bij onze test dat ook aac-bestanden worden weergegeven.

,

Je zou verwachten dat een fabrikant van professionele audioapparatuur wel weet hoe een muziekinstallatie hoort te klinken. En dat blijkt inderdaad zo te zijn: deze set klinkt absoluut geweldig.

Stemmen klinken even realistisch als op veel grotere en duurdere systemen. Knap dat het de-zanger-staat-voor-mijn-neus-gevoel in die mate kan worden opgewekt door een setje van 349 euro.

Het hoog is evenzeer uitstekend. Alles is goed hoorbaar, maar zonder overdreven felheid. Combineer dit een stevige vermogensreserve, en je bent al gauw geneigd om het volume lekker ver open te draaien. Over het laag kunnen we kort zijn: het overklast alle andere sets uit de test.

Kortom: als je weinig interesse hebt in iOS-ondersteuning, internetradio en streaming, dan is deze set een toppertje.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.