Een productcategorie die meestal geen boodschap heeft aan de laatste modetrends, is 'de betere hoofdtelefoon' voor thuisgebruik. De meeste merken kiezen resoluut voor een behoudsgezind ontwerp en dito kleuren, wat deze iPod-witte K701 – het topmodel van AKG – meteen van de concurrentie onderscheidt.

De vormgeving is al minstens even opvallend: er is geen verstelbare hoofdband voorzien, maar een zelfstellend systeem met een luxueuze, brede lederen hoofdband en een brug die uit twee metalen bogen bestaat. Dat zorgt voor een frivool ogend, maar solide ontwerp. AKG levert overigens een slim uitgevoerde houder bij de K701 waarin je de hoofdtelefoon kwijt kunt wanneer je hem niet gebruikt. Een handig extraatje.

De oorschelpen zijn opvallend groot uitgevoerd: een stuk groter dan bij rechtstreekse concurrenten zoals de Sennheiser HD600/650 of Beyerdynamic DT880/990. Dankzij de zachte paddings vleien ze zich hemels zacht tegen de oren en kaken aan, wat voor een uitstekend draagcomfort zorgt.

Het gewicht valt trouwens opvallend licht uit; iets waar de afmetingen van deze set ons aanvankelijk wat voor deden vrezen. Het enige wat zich bij langere luistersessies wel eens licht laat voelen is de lederen hoofdband, maar nooit in die mate dat het storend wordt.

In de oorschelpen gaan gepatenteerde Varimotion-drivers schuil waarvan het membraan uit twee lagen is opgebouwd, zodat het iets dikker is in het centrum dan aan de buitenrand. Dat zorgt voor een optimale stijfheid waar het gewenst is, met het oog op een zo accuraat mogelijke weergave doorheen het hele frequentiegebied.