Mobile

Review: Apple iPad 2

Laten we beginnen met te zeggen wat je wellicht al doorhebt: de iPad 2 brengt geen revolutionaire veranderingen ten opzichte van zijn voorganger. Wat er wel anders is ten opzichte van de eerste iPad, kan je samenvatten als een compactere behuizing, minder gewicht, een snellere processor en ingebouwde camera’s. Niets spectaculairs dus, maar dat wil niet zeggen dat deze aanpassingen niet welkom zijn.

,

Het is niet moeilijk te raden wat Apple dreef tot het uitbrengen van een iPad 2. Om te beginnen houden de heren uit Cupertino de concurrentie goed in de gaten. Laten we eerlijk zijn, aanvankelijk was die concurrentie vooral sterk in straffe uitspraken zoals "wij kunnen een iPad-killer maken die minder kost". Tot nu toe kwam dat er in de praktijk nog niet uit. Apple kon ze dus rustig negeren of er zelfs eentje uitpikken om tijdens een keynote over te spotten.

Maar die situatie dreigt te veranderen, want bij de volgende lichting Android-tablets zitten een aantal toestellen die tot de tanden bewapend zijn om de strijd met Apple’s tablet aan te gaan. In potentie althans, want die volgende lichting is er nog niet en is moeilijk vast te pinnen op een concrete lanceerdatum.

We denken dan concreet aan toestellen zoals de Samsung Galaxy Tab 10.1, Motorola Xoom, HP Touchpad en HTC Flyer. Stuk voor stuk interessante tablets, al moet Honeycomb (Android 3.0, de eerste versie die zich specifiek op tablets richt) zich nog bewijzen. En het is eveneens koffiedik kijken of HP’s WebOS veel losmaakt qua app-ontwikkeling.

En dan is er nog een reden waarom de iPad 2 bestaat, en waarom deze – heel ongebruikelijk voor Apple – nummer twee draagt. Steve Jobs en de zijnen houden wellicht rekening met de veelgehoorde uitspraak dat je beter de tweede generatie van een Apple-product kan kopen. Deze nieuwe iPad moet dus niet zozeer appelleren aan de upgraders, maar aan de mensen die vorige keer hun portefeuille niet trokken.

,

Een beetje tweaken en wat ruwe kantjes bijvijlen, is dat waar het dan alleen maar om draait bij de iPad 2? Voor een deel wel, maar niet helemaal. De grootste verandering is onder de motorkap te vinden. Daar is de oorspronkelijke A4-systeemchip vervangen door de dualcore A5-processor. Twee kernen dus, wat wil zeggen dat de iPad 2 in principe sneller is zonder dat hij per se meer verbruikt. Toch bij normaal gebruik.

Merk je nu echt dat de iPad 2 rapper is dan de ‘oude’? Hier en daar wel, zoals bij het genereren van fotominiaturen in een app die verbindt met een Picasa-account. Of bij het opstarten van een game als Angry Birds.

Need for Speed Hot Pursuit HD is op de iPad 2 bijvoorbeeld twee seconden sneller geladen. Maar omdat de iPad 1 zelden echt traag aanvoelt, heb je bij de iPad 2 nooit echt het idee van wow, dit is veel sneller. De browser van iOS heeft recent een belangrijke upgrade gekregen, waardoor beide iPadgeneraties sowieso sneller surfen. Op enkele controversiële uitzonderingen na.

We durven ook vraagtekens te zetten bij de stelling dat de batterijduur van de iPad 2 hetzelfde is als die van de iPad 1. Een eerste (subjectieve) indruk is dat de nieuwe iPad iets minder zuinig is. Er is geen sprake van een spectaculair verschil, maar toch is het merkbaar. Die indruk wordt gedeeld door sommige andere testers.

,

Wat je wel goed merkt, is dat de nieuweling lichter en dunner geworden is. Zeker het verschil met de 3G-versie van de iPad 1 is best significant, want de iPad 2 met 3G weegt ongeveer 120 gram minder. Dat de bolle achterkant nu platter is geworden, mag ook wel tellen als een vooruitgang. Hierdoor rust de iPad 2 beter op een tafelblad en wiebelt het toestel minder als je in die positie tekst invoert.

Keerzijde van het verhaal is dat naar mijn gevoel de vergrendelknop en de volumetoetsen iets minder toegankelijk zijn geworden. Je gebruikt deze knoppen wellicht niet vaak, dus zo erg is het niet. Maar telkens wanneer ik het volume wil regelen, ben ik even aan het zoeken naar de toetsen. Misschien is het gewoon een kwestie van gewenning, maar volgens mij is het een compromis dat volgt uit de veel scherpere helling van de randen. Je merkt dat ook bij het inpluggen van een hoofdtelefoon en het verwisselen van de microsimkaart; het is onhandiger.

,

Eén aspect van de iPad 2 is moeilijk in te schatten: de toegenomen grafische kracht. Apple beweert dat onder sommige omstandigheden de nieuwe grafische motor negen keer sneller is. Zo’n verbetering merk je op dit moment absoluut niet. Maar het is nog koffiedik kijken wat game-ontwikkelaars uit de nieuwe iPad zullen halen.

Er duiken al eerste spelapps op die geoptimaliseerd zijn voor de nieuweling, en die zien er ook iets beter uit. Maar het zal wellicht even duren voordat iemand er echt alles uithaalt. Idem voor de nieuwe gyroscoop die verfijnd is en in meer dimensies bewegingen van de iPad kan waarnemen, trouwens.

Wat overigens een moeilijk vraagstuk moet zijn voor een ontwikkelaar: Apple pocht graag dat iOS weinig fragmentatie kent. Maar als spelontwikkelaars apps maken die anders zijn op de iPad 2 dan op de iPad 1, klopt dat verhaal al minder. Met andere woorden, ontwikkelaars zullen de afweging moeten maken of ze willen investeren in het toevoegen van betere graphics voor de iPad 2, bijvoorbeeld in de vorm van betere textures.

Dit moet tegelijkertijd wel gerelativeerd worden, want de nieuwe iPad heeft dezelfde resolutie als de eerste (1.024 x 768), en dat betekent dat de grafische aanpassingen in theorie wel meevallen.

,

Er zijn sowieso al enkele apps die wél op de iPad 2 werken en niet op de eerste. iMovie bijvoorbeeld, omdat deze controleert op de aanwezigheid van een camera. De iPad 2 heeft er twee: een VGA-camera vooraan die net goed genoeg is voor Facetime en wat geinigheid in Photobooth en een iets betere 720p-camera achteraan.

Als je het mij vraagt, zijn beide camera’s van een mindere kwaliteit. Maar daar moet ik meteen aan toevoegen dat het vrij absurd is om te verwachten dat je goede kwaliteit haalt uit een minuscule beeldsensor zoals die in tablets en smartphones zit. De waarheid is dat een kleine sensor, ongeacht de hoeveelheid megapixels, veel ruis zal produceren en nauwelijks beschikt over dynamisch bereik. Niettemin, de iPad 2 had de veel betere beeldchips van de iPhone 4 verdiend. 
 

,

Twee nieuwe accessoires zijn trouwens het bekijken waard, al was het maar omdat Apple er veel lawaai over maakt.

Dat doet het bedrijf vooral over de Smart Cover, een hoes die via een slim magneetsysteem over het scherm van de iPad 2 drapeert. Het is mooi en werkt goed, maar niet goedkoop (39 tot 69 euro) en laat de achterkant van de iPad 2 onbeschermd. Ik zal zeker investeren in een volledige case, maar hoezen en case zijn net zoals kleurvoorkeuren heel persoonlijk.

Interessant is de nieuwe Apple Digital AV-adapter waarmee je een iPad 2 via HDMI aan een flatscreentelevisie kunt koppelen. Niet alleen voor filmpjes te bekijken, maar ook om het beginscherm en elke app te spiegelen. Leuk voor games. De adapter werkt overigens ook op oude iPads en zelfs iPhones, maar met enkele beperkingen. Alleen video-apps worden dan naar de tv gestuurd (inclusief webvideo van pakweg YouTube of Vimeo) en het spiegelen van het beginscherm is onmogelijk. De output is ook in 720p, terwijl de nieuwe iPad 1.080p kan leveren.

,

Als je een uitstekend toestel neemt en dat updatet, zijn de verwachtingen altijd hooggespannen. In die zin had collega Bart Stoffels, hoofdredacteur van PC Magazine, absoluut gelijk toen hij schreef: De iPad 2 zal teleurstellen.

Nee, de iPad 2 brengt niet die grote verbeteringen waar sommigen van hadden gedroomd. Soms zijn dat ook heel onrealistische dromen, want een 9,8-inch retinascherm zou niet alleen erg duur zijn op dit moment, het is ook niet logisch om voor een viermaal hogere resolutie apps zoals games te bouwen die niet gigabytes groot zijn. Volgend jaar, wie weet?

En ja, er zijn zeker kleinere aspecten waar je kritiek op kunt hebben. Maar ondanks dat blijft de iPad de beste tablet die je op dit moment kunt kopen. Nou ja, als je het ding nog ergens kunt vinden tenminste.

De concurrentie zal het sowieso moeilijk blijven hebben, ook als ze hun nieuwe tablets voorstellen. Niet alleen omdat de iPad in combinatie met iOS en zijn goedgevulde App Store een moeilijk te verslaan team is, ook omdat Apple de prijzen van de iPad heeft verlaagd. Het zal me verbazen als een concurrent met vergelijkbare specificaties onder het Apple-prijspeil kan duiken.

Is de iPad 2 een verplichte upgrade voor bezitters van de iPad 1? Absoluut niet, maar het blijft duidelijk wel dé te kloppen tablet.

,

Apple iPad 2

479 euro (16 GB, alleen wifi)
579 euro (32 GB, wifi)
599 euro (16 GB, 3G + wifi)
679 euro (64 GB, wifi)
699 euro (32 GB, 3G + wifi)
799 euro (64 GB, 3G + wifi)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.