iPhone 5s en iPhone 4s

Apple positioneert zich graag als design-koploper, maar helemaal ongevoelig voor markttrends zijn ze nu ook weer niet in Cupertino. Wellicht daarom dat er naast de iPhone 5s een (iets) goedkopere en kleurige iPhone 5c verschijnt, die in het iPhone-assortiment de positie van de middenklasser inneemt.

Als instapmodel blijft de oude iPhone 4s fungeren, aan een prijspunt van 399 euro. Niet bepaald een prijs dat als je als 'budget' kan omschrijven, maar dit is dan ook Apple - een bedrijf dat absoluut niet mikt op de onderkant van de markt.

Wat ons betreft is de iPhone 4s een te vermijden product. Het geringe geheugen van 8 GB is te weinig, zelfs als je een maar bescheiden aantal apps installeert, en de gebruikte hardware is niet future-proof. We durven er gif op nemen dat een iPhone 4s bij de volgende update van iOS - wellicht volgend jaar - minder vlot zal draaien.

De iPhone 5c is een ander verhaal. Grote verschilpunten met de iPhone 5s zijn de kunststoffenbehuizing, de iets minder goede camera, het iets hogere gewicht (132 gram) en het ontbreken van een 64-GB versie. Het cruciaalste onderscheid zit hem bij de hardware. De iPhone 5c gebruikt in essentie de elektronica van de iPhone 5 van vorig jaar.

De A6-chip van de iPhone 5 en iPhone 5c is zeker niet voorbijgestreefd. Wie zijn iPhone 5 geüpdatet heeft naar iOS 7, zal niet echt veel vertragingen opmerken, en ook de iPhone 5s draait best wel soepel. De kans bestaat wel dat bij een latere iOS-update de iPhone 5c minder vlot zal reageren dan de iPhone 5s. Of dat al bij een volgende update het geval zou zijn, lijkt ons echter sterk.

Ondanks de behuizing uit kunststof is de iPhone 5s best een mooie telefoon. Het is ook verkrijgbaar in een vijftal kleuren, waaronder een fel rood. Nokia - die met de Lumia's al een tijdje inzet op opvallende tinten - insinueerde al dat Apple zijn inspiratie voor de kleurtjes bij hen haalde. 

Het grootste probleem bij de iPhone 5s is de prijs. Het verschil met de iPhone 5s bedraagt honderd euro, wat gegeven de totaalprijs een relatief kleine kloof is. Vooral omdat je met de iPhone 5s een aantal features krijgt die de meerprijs waard zijn, naast het feit dat de iPhone 5s meer future-proof is.

Zou de prijs van de iPhone 5c dalen naar pakweg 499 euro, dan zouden we het apparaat hoger op ons verlanglijst zetten. Aan 599 euro is het echter te duur geprijsd voor wat het is.

gerelateerde items