Airplay

Bij FWD kijken we ook naar het gebruik van een smartphone in een home entertainment-context. Je kan niet ontkennen dat de iPhone op dat vlak een serieuze troef heeft: Airplay. Daarnaast heeft iOS het grootste aanbod aan apps om AV-apparatuur aan te sturen.

Maar Airplay is toch wel het grote geheim van de iPhone (en iPad). Ondanks de opmars van Bluetooth - dat in combinatie met NFC en aptX zowel gebruikersvriendelijker als kwalitatiever geworden is - blijft Airplay de koning voor het streamen van geluid en beeld naar speakers en andere afspeelapparaten. Streamen van audio gebeurt via de Apple Lossless-codec.

Vooropgesteld dat zowel de iPhone als het doelapparaat (bijvoorbeeld een speaker) op hetzelfde WiFi-netwerk zit, is muziek doorsturen een kwestie van een druk op de knop. In iOS 7 is dat nog gemakkelijker geworden. De verbinding is zo gelegd via het snelmenu dat je met een verticale veegactie op het scherm tovert.

Het universum van Airplay-compatibele producten is bijzonder groot. Noem een audiomerk en wellicht bieden ze Airplay-ondersteuning aan. En als die ondersteuning is maar wel een analoge of optische wél, dan kan je een Airport Express gebruiken om het apparaat toch Airplay-mogelijkheden te geven.

Ook belangrijk is dat Airplay alle audio streamt, dus niet enkel muziek. Idem voor video trouwens, weliswaar enkel in combinatie met een Apple TV. Niet alleen kan je video's streamen, maar ook volledige apps. En dat is fijn voor games, al is de streaming van video meer onderhavig aan bandbreedteproblemen, zelfs bij vrij optimale netwerken. De gebrekkige standaardondersteuning voor mediaformaten en afwezigheid van DLNA (wel mogelijk via apps) is wat minder. 

Zowel Airplay als de opmerkingen over mediaformaten zijn overigens ook van toepassing op de iPad Air (lees hier de test) en de andere iPhones.

gerelateerde items